Vil ha flere høyhus

Per Ditlev-Simonsen mener det meste som er bygd i Oslo etter krigen, er uspennende. - Oslo tåler flere høyhus, sier Oslos ordfører.

- Jeg tror ikke noen enkeltstående høyhus vil ødelegge byens karakter. Det er uansett ikke snakk om at vi skal ha høyblokker overalt, sier Per Ditlev-Simonsen. Han har sittet i juryen som bestemte seg for det kontroversielle vinnerutkastet til Vestbanen. Her er det tegnet inn et høyhus som mange mener konkurrerer med Rådhustårnet, som ligger et steinkast unna.

Balanse

- Jeg kommer til å bli forbauset om ikke mange etter hvert skjønner at det er riktig med et høyhus her. Det er snakk om å få en balanse til Rådhuset, og å avslutte Rådhusplassen på en skikkelig måte, sier Ditlev Simonsen, som står med beina godt plantet mellom Vestbanen og sin egen arbeidsplass - Rådhuset.

- Men flere mener at vinnerutkastet er rasjonelt, inhumant og at det ikke innbyr til menneskelig samhandling?

- Det at vi legger biblioteket i hjertet av bygningen viser jo tvert om at dette er et meget humanistisk prosjekt. Forslaget åpner dessuten nye rom som ikke har vært der før, sier ordføreren.

- Jeg tror vi skal være takknemlige overfor Statsbygg som la inn som premiss at vi skulle få nyskapende og bemerkelsesverdig arkitektur. Ditlev-Simonsen mener vinnerutkastet til Vestbanen vil løfte byen arkitektonisk. Byggene dekker et areal på 130000 kvadratmeter, og skal blant annet fylles med kinoer, Stenersenmuseet, Deichmanske bibliotek og et fredssenter.

- Tenk større

Ditlev-Simonsen ønsker seg også mer nytenkning omkring arkitekturen i Oslo. Han mener det er svært få spennende bygg som er reist i etterkrigstida, og han ønsker en debatt om byens arkitektur velkommen.

- Vi må tørre å tenke større enn det vi har gjort. Det er dessverre vanskelig å finne bygg fra Etterkrigs-Oslo som skiller seg ut. Men det finnes unntak - det nye Universitetsbiblioteket og Tinghuset er gode eksempel. Aker Brygge er morsomt, men ingen estetisk nytelse, sier Ditlev-Simonsen.

Han mener også Oslo Plaza er vellykket, men at området rundt er mislykket og føles som en ørkenvandring. Ordføreren er også begeistret for Oslos rådhus, som han mener minner om et renessansepalass fra Venezia både innvendig og utvendig.

- Det er mulig jeg er miljøskadd, men jeg blir ikke skremt av høyhus. Jeg liker meg på Fifth Avenue på Manhattan.

- Hva med skyggevirkningene av høyhus?

- Vi tåler litt skygge når vi bor i by, og dessuten må dette ses i forhold til alle som får sol og utsikt oppover i etasjene, sier Ditlev-Simonsen.

GIGANTISK: Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen mener vi må tørre å tenke større arkitektonisk. Han har sittet i juryen som bestemte seg for det radikale nybygget på Vestbanen.