SØRLANDSFEST: I år strømmet ikke norsk ungdom til sørlandsidyll på Tromøya. Det vil daglig leder Benedikte Nilsen endre på neste år. Her fra konserten med M.I.A i fjor. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SØRLANDSFEST: I år strømmet ikke norsk ungdom til sørlandsidyll på Tromøya. Det vil daglig leder Benedikte Nilsen endre på neste år. Her fra konserten med M.I.A i fjor. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Vil ha Hove tilbake

For første gang på åtte år arrangeres ikke Hovefestivalen på Tromøya. Nå jobber lokale krefer for å gjenreise den til neste år.

(Dagbladet): - Kommuneledelsen og de lokale ønsker at festivalen gjennoppstår i 2016. Ungdomsbystyret i Arendal kjemper også for akkurat dette, sier representant i Arendals bystyre, og tidligere daglig leder i Hovefestivalen, Benedikte Nilsen.

Ønsker ungdomsfestival I månedsskiftet mellom juni-juli var det for første gang på åtte år usedvanlig stille ute på Tromøya, et steinkast unna Arendal sentrum.

Det ble nemlig ikke noen Hovefestival i år, som gjorde at bookingsjef Toffen Gunnufsen fant seg nytt beite.

- Norge trenger festivalen som er blitt kåret verdens vakreste festival og som mange nasjonale artister savner, sier Nilsen.

- Vi vet nok mer etter sommeren. Festival Republic har sagt opp alle deres avtaler, så det handler om å finne noen som vil produsere festival der.

Den tidligere daglige lederen er ikke fornøyd med festivalutvalget denne sommeren.

- Det er supertrist at vi nå bare har festivaler for framtidas pensjonister. Det vi gjorde på Hove, med tanke på miljø og være rollemodeller for morgendagens leger, ingeniører og de som skal bygge landet. Noen burde unne dem en festival slik som vi hadde, sier hun.

Skylder på 18-års grense Etter bare to år som festival, måtte Hove reddes fra konkurs av britiske Festival Republic, som også forvalter tvillingfestivalene Reading og Leeds, og Latitude i Storbritannia og Lollapalooza i Berlin.

I år gikk ikke festivalen som planlagt.

- Det er to årsaker til at det gikk galt. For det første kunne Festival Republic gjort det hele enklere. Hovedscenen var i det største laget, og kapasiteten på vår nest største scene ble økt fra 5000 til 12 000 mennesker i 2013. Med handlegate, kunstprogrammet og alle fasilitetene i tillegg, ble det omfangsrikt å produsere Hove, sier Gunnufsen til Dagbladet, og fortsetter:

- For det andre la politiet og Arendal kommune sterkt press på at vi innførte 18-års grense på campen. Forhåndssalget til 2014-utgaven gikk som ei kule, men da innføringen av aldersgrense ble annonsert desember 2013, stoppet billettsalget opp.

JOBBER FOR HOVE: Daglig leder Benedikte Nilsen har ennå ikke gitt opp festival i Arendal. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet
JOBBER FOR HOVE: Daglig leder Benedikte Nilsen har ennå ikke gitt opp festival i Arendal. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer

Dermed ble festivalen stengt. Han synes det er synd, og savner Hove-publikummet, deres dedikasjon og tilstedeværelse. For ham var Hove slik en festival skal være.

- Hadde ikke 18-års grensa slått inn, er det mulig Hove hadde vært her nå.

- Må bli bærekraftig Benedikte Nilsen mener også at 18-års grensa var en avgjørende faktor.

- Vi booket for et ungt publikum i fjor, og da ble det vanskelig å tilrettelegge bookingen på nytt etter aldersgrensa slo inn, sier Nilsen.

Dersom det blir ny festival på Tromøya sommeren 2016, er hun klar på at den må produseres mer bærekraftig.

- Både infrastruktur- og personaltylknytede utfordringer gikk strøkent. Økonomien bar oss ikke gjennom. Vi solgte ikke nok dagspass, utgiftene var for store og vi hadde for høy lønning, sier Nilsen.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Festival Republic uten hell.

BYTTET FESTIVAL:. I år har bookingsjef Toffen Gunnufsen byttet ut Hove med Skral. Foto: Anders Grønneberg
BYTTET FESTIVAL:. I år har bookingsjef Toffen Gunnufsen byttet ut Hove med Skral. Foto: Anders Grønneberg Vis mer