Vil ha Kjendis-Norge ut av skapet

- Kjendiser som skjuler sin homofile legning, sier indirekte at det å være homo er unormalt. Det kan gi fatale følger. Ta ansvar og kom ut av skapet!

Redde for å bli stigmatisert

-Min åpenhet reddet liv

Bør stå fram

Bak oppfordringen står Blikk-redaktør Arne Walderhaug og ledelsen i Skeive Dager. De mener kjendishomsene har et ansvar for å stå fram, både overfor seg selv og overfor andre homoer.

- De har alle muligheter til å fronte homodebatten. Isteden lar de oss andre gjøre jobben, sier Walderhaug.

- Det ville gjort vårt arbeid med å normalisere homofili lettere, og unge homofile ville hatt viktige rollemodeller å identifisere seg med. Vi har alle et ansvar overfor våre medmennesker.

- Kjendiser, med sin innflytelse, har et særlig ansvar, understreker han.

 • I år har arrangementet 25-årsjubileum, noe som markeres med parader, konserter, filmframvisning og en rekke andre tilbud med «skeiv» profil.
 • Skeive Dager ble startet til minne om «Stonewall-opprøret». I 1969 slo for første gang homser tilbake mot det amerikanske politiets trakassering. På den lille puben Stonewall, som fortsatt eksisterer i New York, ble det slagsmål, og i dag er det hele en udødelig myte i homsemiljøer verden over.

  Signaleffekt


  Guro Sibeko (24) og Gro Syversen (21) er koordinatorer for homsenes Skeive Dager i Oslo. De sto begge fram som lesbiske i 16-årsalderen uten å møte motbør. Selv om de mener skrekkvisjonene rundt det å stå fram som homofil er overdrevne, innser 20-åringene at de har vært heldige.

  - Vi hadde litt radikale foreldre og vanket i et miljø der homofili var rimelig akseptert. Slik er det ikke for alle, og det er først og fremst disse som trenger drahjelp:

  - Kjendishomser er døråpnere til homomiljøet for mange, derfor skulle vi gjerne hatt flere som sto åpent fram.

  Fornuftsekteskap


  Både Blikk-redaktøren og de to koordinatorene treffer jevnlig høyt profilerte mennesker som lever ut sin legning på byens homoutesteder.

  - Det er utvilsomt en del rikinger i Norge som har inngått fornuftsekteskap. Mange kjente mennesker har også valgt å lage sitt eget lille miljø. Det går mange rykter om de elleville festene som kjendisene holder, de har jo pengene til det, sier Guro Sibeko.

  - Jeg synes synd på alle som lever i skjul, men spesielt kjendisene. Livene deres er et edderkoppnett av løgner. De må ha det helt forferdelig. Hadde de kommet ut, ville de slått to fluer i én smekk: De kunne levd som hele mennesker, og i tillegg gitt hele Homo-Norge et løft ved å synliggjøre homofili.

  Sibeko og Syversen mener det er TV2-serien «Familiesagaen Syv Søstre» som har gjort mest for å avmystifisere og sette homoseksualitet på dagsordenen her til lands.

  - Kom ut!


  - At kjente mennesker står fram har en vanvittig effekt blant vanlige mennesker. Jeg synes det er latterlig at ikke flere kjendiser har kommet ut. Folk skjønner ikke sitt eget beste, sier de.

  Felles for de tre homotalspersonene er deres forståelse av at Norge har kommet langt på det lovmessige plan, men til kort i det offentlige rom.

  Nå håper de skaphomoene i Kjendis-Norge kan komme ut og gi dem verdifull drahjelp.

Skeive Dager Skeive Dager er en ukelang festival for homofile. I år har arrangementet 25-årsjubileum, noe som markeres med parader, konserter, filmframvisning og en rekke andre tilbud med «skeiv» profil. Skeive Dager ble startet til minne om «Stonewall-opprøret». I 1969 slo for første gang homser tilbake mot det amerikanske politiets trakassering. På den lille puben Stonewall, som fortsatt eksisterer i New York, ble det slagsmål, og i dag er det hele en udødelig myte i homsemiljøer verden over.
Skeive Dager Skeive Dager er en ukelang festival for homofile. I år har arrangementet 25-årsjubileum, noe som markeres med parader, konserter, filmframvisning og en rekke andre tilbud med «skeiv» profil. Skeive Dager ble startet til minne om «Stonewall-opprøret». I 1969 slo for første gang homser tilbake mot det amerikanske politiets trakassering. På den lille puben Stonewall, som fortsatt eksisterer i New York, ble det slagsmål, og i dag er det hele en udødelig myte i homsemiljøer verden over. Vis mer
HÅPER PÅ DRAHJELP: Koordinatorer for Skeive Dager Gro Syversen og Guro Sibeko.