Vil ha konserter på operataket

Den nye operaen i Bjørvika kan få en tilleggsattraksjon når den åpner i 2008. På taket av operaen kan det nemlig bli plass til 3000-4000 konsertgjengere. Scenen blir da på en lekter.

Kulturminister Ellen Horn ble begeistret for de nye ideene da hun besøkte Snøhetta arkitektkontor i går.

- Vi har lyst til å teste ut muligheten for at kanskje en lekter kan legge til i fjorden utenfor huset, for så å bruke taket for et publikum på 3000- 4000 mennesker, sier Snøhettas Kjetil Thorsen og Tarald Lundevall som fikk umiddelbar god respons hos kulturministeren.

Og siden stemningen var så god kastet herrene like godt fram sine innerste ønsker om at kanskje helt lys, norsk marmor er det ideelle som takmateriale. Men da kom kronetegnene fram i øynene på Horn, så her må det kanskje tas noen runder til.

Siden hun rev opp konvolutten og erklærte Snøhetta for vinner av arkitektkonkurransen i fjor sommer, har kulturminister Ellen Horn hatt lyst til å besøke arkitektkontoret i Oslo sentrum. I går ble det endelig tid.

Hun ble informert om Snøhettas arbeid med forprosjektet som skal legges fram i Stortinget i løpet av vårsesjonen neste år.

2,05 milliarder

Hun fikk også bekreftet det en kulturminister aller helst vil høre i forbindelse med en kulturutbygging til 2,05 milliarder kroner: Snøhetta har ingen større problemer, alt går på skinner. Og at det er mulig å få bygget reist uten økonomiske overskridelser. Operabygget har i dag en kostnadsramme på 2,05 milliarder kroner i 1999-kroner.

- På dette tidspunktet, når vel 10 prosent av jobben er gjort fra vår side, kan vi si det. Vi har i dag all mulig grunn til å tro at dette skal kunne holdes innenfor rammene gitt av Stortinget. Men når likevel 90 prosent av arbeidet gjenstår vil det alltid være en del usikkerhetsmoment, sier Thorsen og Lundevall.

Ellen Horn støtter Snøhetta på det siste punktet, men ønsker nødig å flytte kostnadsgrensene nå.

- I denne fasen av arbeidet ligger kostnadsrammen helt fast.

Utearealer

Snøhettas team består av 18 kvinner og menn som nå jobber på heltid med operaen. De har jobbet mye med «innmaten» i bygningen, men har nå begynt å se på utearealene. Det har satt fantasien i sving. Spesielt byr det store og slakke taket på store muligheter.

Også for potensielle skateboardere som kanskje vil se seg våte på de store flatene. Men her vil nok byggherren legge inn visse friksjonelle utfordringer for bretthæren.

Store oppgaver

I de lyse og hyggelige kontorlokalene til Snøhetta er stemningen generelt god for tida. Etter Bjørvika-seieren og ikke minst etter Alexandria-oppdraget i Egypt har navnet Snøhetta fått luft under vingene i utlandet. Like før helga fikk de vite at de var en av tre ikke-danske inviterte til å delta i arkitektkonkurranse for ny konsertsal for Danmarks Radio. Siden i fjor sommer er de også inne i konkurransen om en rekke andre kulturbygg i USA og England. De er invitert i konkurranse om ny opera i Dallas, nytt hovedbibliotek i Minneapolis, nytt museum for moderne kunst i Akron i Ohio og byggingen av et nytt William Turner-museum i England.

FINT BESØK: Ellen Horn besøkte arkitektfirmaet Snøhetta i går. Her får hun en innføring i muligheter og umuligheter av prosjektlederne Tarald Lundevall og Ole Gustavsen.