KRITISERES: Fredrik Skavlan høster kritikk etter intervjuet med Anna Wahlgren. Foto: STELLA  PICTURES.
KRITISERES: Fredrik Skavlan høster kritikk etter intervjuet med Anna Wahlgren. Foto: STELLA PICTURES.Vis mer

Vil ha kvinnelig programleder for å «gjøre opp for» alle kveldene med Skavlan

- På tide at han slutter, sier den svenske kommentatoren Kristin Lundell.

Kristin Lundell, TV-anmelder i Svenska Dagbladet, mener at intervjuet med Anna Wahlgren er nok et bevis for at Frderik Skavlan bør trekke seg som programleder.

- «Skavlan» er et program hvor man ikke har noe problem med å lage fredagskos av menneskers, eller skal vi si kvinners, ulykkelige skjebne. Det er et program som på alle måter er på overtid, sier Lundell.

Hun har også tidligere vært kritisk til hvordan Fredrik Skavlan har behandlet intervjuobjektene sine, og uttalte at talkshow-verten burde trekke seg.

Vil ha kvinne Fredagens intervju med Anna Wahlgren forsterket kommentatorens holdning.

- Jeg mener det er på tide med en kvinnelig programleder som kan gjøre opp for alle de fredagene vi har måttet lide oss gjennom undermålsintervjuer med kvinner. Det er bemerkelsesverdig at en programleder med Skavlans status har så vanskelig for å få til gode intervjuer med kvinner, sier Kristin Lundell til Dagbladet.

- Er det slik at han har så vanskelig med å identifisere seg med dem at han går over til en ufølsom overdrivelse? Jeg har aldri sett en mann bli tynt på samme måte av Skavlan som han gjør mot kvinner som opptrer på en en utradisjonell kvinnelig måte, sier Lundell. 

- Burde vært spart Gunnar Bodahl-Johansen reagerer også på fredagens Skavlan, og synes intervjuene med mor og datter var et uverdig spill.

- Dette er en uverdig forestilling vi burde vært spart for. Hvor har den etiske refleksen vært hos de med redaktøransvar i NRK? Dette programmet ble tatt opp dagen før, og de hadde god tid til en grundig redigering, sier Bodahl-Johansen som er fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk og spesialist på presseetikk.

- Selv om Anna Wahlgren ikke nødvendigvis led, burde seerne vært spart for lidelsen. Dette ble et sosialpornografisk, pervertert innslag som manglet en relevant kontekst. Presseetisk holder det heller ikke mål. Her er det grove personangrep mot personer som ikke var tilstede for å forsvare seg.

Ny ubalanse Bodahl-Johansen trekker frem at det er vanskelig å ta opp slike emner i et talkshow, og at det lett oppstår ubalanse.

- Dette er en sak som har en viss offentlig interesse, men det blir underlig at det kommer et tilsvar et år etter at Felicia Feldt
gikk til et kraftig angrep på sin mor. Det fører bare til at det blir en ny ubalanse noe som metodisk er uakseptabelt, sier Bodahl-Johansen.

BØR TREKKE SEG: - Fredrik Skavlan bør trekke seg som programleder, sier den svenske kommentatoren Kristin Lundell. Foto: Svenska Dagbladet.
BØR TREKKE SEG: - Fredrik Skavlan bør trekke seg som programleder, sier den svenske kommentatoren Kristin Lundell. Foto: Svenska Dagbladet. Vis mer

- Her går man langt inn i en intim familiesituasjon uten å bli stanset. Det stiller store krav til journalistikken. Har Skavlan blitt så stor at NRKs ledelse ikke tør røre ham? undrer Bodahl-Johansen.

Ingen fra Skavlan-redaksjonen ønsker å kommentere saken overfor Dagbladet. De henviser til Petter Wallace, sjef for eksterne produksjoner i NRK. Han svarer følgende på Bodahl-Johansens spørsmål:

- Naturligvis ikke. Fredrik Skavlan og NRK har et tett og nært samarbeid, og vi opplever at både han og redaksjonen er lydhøre for og respekterer våre innspill, sier han.

Kuttet kraftig Han innrømmer at intervjuet med Anna Wahlgren var sterk kost, men hevder at programmet var gjennomarbeidet og sterkt redigert.

- Det har skjedd gjennom to instanser. Først har Skavlan-redaksjonen kuttet kraftig i sitt materiale, og vi kuttet ytterligere i samarbeid med Sveriges Television og vår juridiske avdeling. Det kom frem betydelig sterkere beskyldninger mot enkeltpersoner enn det som ble vist i programmet, sier Wallace. 

- Burde hun vært beskyttet mot seg selv?

- Det er det evige journalistiske dilemmaet. I etterpåklokskapens lys er det vel noen som burde gitt henne et råd om at hun ikke burde stilt opp i programmet.

- Burde man ha latt være å spørre henne om å stille i programmet?

- Nei, det synes jeg ikke. I forberedende samtaler som Skavlan-redaksjonen hadde med Anna var det ingenting som tilsa at hun ikke var i stand til å gjennomføre programmet. Men i et talkshow har man ikke fullstendig kontroll over mer enn 50 prosent av innholdet: nemlig spørsmålene. Svarene innebærer alltid en risiko, og hun er ikke den første gjesten som leverer annerledes svar enn forventet. Hun gikk i studio for å rette opp på sitt image, og vi er de første til å innrømme at det var vondt å se på, sier Petter Wallace.

UVERDIG: - Dette er en uverdig forestilling vi burde vært spart for. Hvor har den etiske refleksen vært hos de med redaktøransvar i NRK? Dette programmet ble tatt opp dagen før, og de hadde god tid til en grundig redigering, sier Bodahl-Johansen som er fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk og spesialist på presseetikk.
Foto: Frank Karlsen/Dagbladet.
UVERDIG: - Dette er en uverdig forestilling vi burde vært spart for. Hvor har den etiske refleksen vært hos de med redaktøransvar i NRK? Dette programmet ble tatt opp dagen før, og de hadde god tid til en grundig redigering, sier Bodahl-Johansen som er fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk og spesialist på presseetikk. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet. Vis mer

Han sier at begge partene var invitert til samme program, men at de takket nei til dette.

- Dermed blir dette en krevende form med en stygg familiefeide. Felicia Feldt og Anna Wahlgren har selv valgt å ta konflikten inn i offentligheten. Hvis så ikke var tilfellet ville Skavlan aldri ønsket å gjøre noe rundt temaet.

- Var dette god fredagsunderholdning?

- Vi har aldri bedt Fredrik Skavlan om å lage «Senkveld». Vi ønsker et talkshow med nerve som er basert på god journalistisk. Da løper vi alltid en risiko, sier Wallace.