Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil ha kvinner i alle biroller

Leder i Norsk Skuespillerforbund, Agnete Haaland, mener mindre filmroller som gardister, brannmenn og taxisjåfører bør spilles av kvinner. Nina Grünfeld i Regissørforbundet er enig.

Agnete Haaland var nylig på The International Artist Federations konferanse i Ungarn, hvor skuespillerforbund fra mer enn 70 land kom sammen. Temaet kjønnsnøytrale roller på film stod øverst på plakaten.

- Alle ble oppfordret om å gå tilbake til sine respektive land med en rekke konkrete tiltak som kan være med på å forbedre kjønnsfordelingen.

Ikke kvotering

Et av forslagene var at kvinner skal besette alle kjønnsnøytrale roller.

- Alle leger, brannmenn, taxisjåfører og gardister skal heretter bare spilles av kvinner, sier Haaland.

Hun er ikke redd for at oppfordringen om at kvinner skal fylle alle kjønnsnøytrale roller på film og teater vil gå på bekostning av det kunstneriske uttrykket.

- Dette handler mye om vanens makt, og mannfolk har preget verden i tusenvis av år, det er på tide at kvinner gjør det en stund. Vi oppfordrer ikke til en kvotering, men heller en prioritering, avslutter Haaland.

Menn som sykepleiere

- Jeg synes dette er et spennende og utfordrende utspill som kan stimulere kreativiteten. Det er veldig mange av statistrollene som spilles av menn. Jeg tror at dersom det kommer flere kvinner i disse rollene vil man kan tenke litt annerledes, og kanskje til slutt se en annen historie, sier leder av Regissørforbundet Nina Grünfeld.

Hun mener at menn også bør spille roller som tradisjonelt spilles av kvinner, som sykepleiere. Men hun legger til at kjønnsnøytraliteten ikke må gå på bekostning av filmens troverdighet.

- Jeg vil forsvare regissørens rett til å bevare den kunstneriske friheten, sier Grünfeld.

Flest kvinner

I dag er det flest kvinner som utdanner seg til skuespilleryrket, men likevel er det ifølge Norsk Skuespillerforbunds erfaringer langt flere menn som får hovedroller, samt de få faste jobbene som er på markedet.

- Menn er premissleverandører i alle ledd, både innefor film- og teaterindustrien. Deres oppfatninger og utgangspunkt preger selvfølgelig resultatet, sier Haaland, og nevner den norske filmsuksessen fra 2003, «Buddy», som eksempel.

- «Buddy» er en praktfull film, men det er neppe en tilfeldig at den ikke handler om tre kvinner på Tøyen, sier Haaland.

Er pin-uper

Ifølge Haaland har kvinnelige skuespillere langt færre muligheter å utfolde seg enn menn innfor sitt yrke. Særlig etter fylte 40 år, mener hun at mange kvinner blir tvunget til å omskolere seg.

- Etter Hollywoodopppskriften skal kvinner være pin-up'er fram til de kan spille bestemødre, det er ikke noe i mellom. Menn derimot har mange flere karakterer å velge i mellom, og har dermed enn lengre levetid, sier hun.

Billigtriks

- Dette høres ut som et billigtriks, sier manusforfatter Harald Rosenløw Eeg, aktuell med filmen «Hawaii- Oslo».

Eeg forklarerer at det viktigste for ham er å få frem gode roller, uavhengig av kjønn.

- Det viktig å tenke at dameroller ikke bør være damete, men spennende karakterer, sier Eeg.

Han leker seg ofte med å bytte om på alder og kjønn på rollefigurene sine. Eeg forteller at moren til de to guttene i «Hawaii-Oslo» i utgangspunktet var en mann, men at rollen ble mer spennende som en kvinnelig figur.

- Det er så mye damefokus overalt, og en oppfatning om at film for jenter skal være sånn «sex og singelliv»-aktig. Det er helt misforstått. Det alle filmer trenger er gode rollefigurer og gode dilemmaer, sier manusforfatteren.

Rart påbud

- Dette er et morsomt utspill, men det må være manus og historien som må bestemme hvilke kjønn som spiller hvilke roller, sier generalsekretær i Dramatikerforbundet Tom Løland.

Han mener det hadde vært rart å lage et slikt diktat på de som skriver manus. Men så lenge en rollebesetning ikke bryter intensjonen i manus, mener Løaland det er greit å bevisst sette kvinner i kjønnsnøytrale roller.

- Regissøren kan ikke gjøre hva de vil. Dette må basere seg på en dialog mellom dramatiker og regissør, avslutter Løland.

VIL FORANDRE: Leder i Skuepillerforbundet Agnete Haaland mener det ikke er noe i veien for at kvinner kan spille gardister på filmlerrettet. - Film skal ikke bare speile kulturen, den skal også være med på å utvikle den.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media