Vil ha lov mot prisdumping

Kulturkomiteens leder, Gunn Karin Gjul (Ap), vil erstatte Bokavtalen med en boklov for å hindre priskrig på bøker — også i framtida.

FÅR STØTTE: Gunn Karin Gjul (Ap) vil erstatte dagens bokavtale med en permanent boklov. Både Bokhandlerforeningen, Forleggerforeningen, og Forfatterforeningen mener dette er en god idé. 
Foto: Lars Eivind Bones.
FÅR STØTTE: Gunn Karin Gjul (Ap) vil erstatte dagens bokavtale med en permanent boklov. Både Bokhandlerforeningen, Forleggerforeningen, og Forfatterforeningen mener dette er en god idé. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Bokavtalen er en av bærebjelkene i norsk kulturpolitikk, men en boklov vil sikre mer stabilitet og forutsigbarhet for bransjen, sier Gunn Karin Gjul, leder for kulturkomiteen på Stortinget.

Konkurransen på det norske bokmarkedet reguleres i dag av Bokavtalen, en frivillig avtale mellom Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen. Gjennom avtalen kan forlagene blant annet bestemme fastpris på bøkene de gir ut, et virkemiddel som skal gjøre det lønnsomt å utgi smalere litteratur.

- Dette høres ut som et riktig og godt initiativ. Uten fastprisavtalen ville det lønne seg å satse på få titler i store volum. Bestemmelsen om fastpris hindrer en priskonkurranse som ville ført til et fall i antallet utgivelser, sier Anne Oterholm, leder i Forfatterforeningen.

Bokavtalen må fornyes med jevne mellomrom, og fordi fastprisavtalen krever dispensasjon fra Konkurranseloven, er også staten involvert i framforhandlingene.

Permanent avtale - Avtalen må fornyes hvert fjerde år, og jeg mener vi bør innføre en lov på lik linje med andre europeiske kulturnasjoner. Da slipper man også å bekymre seg for skiftende politiske vurderinger, sier Gjul til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.