Vil ha lov mot prisdumping

Kulturkomiteens leder, Gunn Karin Gjul (Ap), vil erstatte Bokavtalen med en boklov for å hindre priskrig på bøker — også i framtida.

FÅR STØTTE: Gunn Karin Gjul (Ap) vil erstatte dagens bokavtale med en permanent boklov. Både Bokhandlerforeningen, Forleggerforeningen, og Forfatterforeningen mener dette er en god idé. 
Foto: Lars Eivind Bones.
FÅR STØTTE: Gunn Karin Gjul (Ap) vil erstatte dagens bokavtale med en permanent boklov. Både Bokhandlerforeningen, Forleggerforeningen, og Forfatterforeningen mener dette er en god idé. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Bokavtalen er en av bærebjelkene i norsk kulturpolitikk, men en boklov vil sikre mer stabilitet og forutsigbarhet for bransjen, sier Gunn Karin Gjul, leder for kulturkomiteen på Stortinget.

Konkurransen på det norske bokmarkedet reguleres i dag av Bokavtalen, en frivillig avtale mellom Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen. Gjennom avtalen kan forlagene blant annet bestemme fastpris på bøkene de gir ut, et virkemiddel som skal gjøre det lønnsomt å utgi smalere litteratur.

- Dette høres ut som et riktig og godt initiativ. Uten fastprisavtalen ville det lønne seg å satse på få titler i store volum. Bestemmelsen om fastpris hindrer en priskonkurranse som ville ført til et fall i antallet utgivelser, sier Anne Oterholm, leder i Forfatterforeningen.

Bokavtalen må fornyes med jevne mellomrom, og fordi fastprisavtalen krever dispensasjon fra Konkurranseloven, er også staten involvert i framforhandlingene.

Permanent avtale - Avtalen må fornyes hvert fjerde år, og jeg mener vi bør innføre en lov på lik linje med andre europeiske kulturnasjoner. Da slipper man også å bekymre seg for skiftende politiske vurderinger, sier Gjul til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer