Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil ha med fiskerinæringa på spleiselag for bokmesse

- En long shot, mener Norges Råfisklag.

FORNØYD ETTER FRANKFURT: Thorhild Widvey er tilbake fra bokmessa i Frankfurt og mener Norge har gode sjanser for å bli hovedland der i 2019. Foto: Scanpix
FORNØYD ETTER FRANKFURT: Thorhild Widvey er tilbake fra bokmessa i Frankfurt og mener Norge har gode sjanser for å bli hovedland der i 2019. Foto: Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Norsk litteratur er i vinden om dagen, og Senteret for norsk litteratur i utlandet (NORLA) har vært pådriver for å få kulturdepartementet til å støtte at Norge kan bli hovedgjesteland ved bokmessa i Frankfurt i 2019.

Men kulturdepartementet har tidligere vært lunkne til å støtte planen, noe de har fått sterk kritikk for av Ap-politiker Anniken Huitfeldt.

Nå har likevel kulturministeren bestemt seg for å støtte forslaget. I høst ble det klart at hun foreslår å bevilge 25 millioner kroner for at Norge skal kunne bli hovedland i 2019.

- Jeg har en god følelse om at dette går den rette veien, sa kulturminister Thorhild Widvey (H) til Dagbladet etter å ha deltatt på messen i forrige uke.

Trenger mer penger Men det gjenstår å finne flere friske midler før en deltakelse er sikret. NORLA har anslått at de trenger 55 millioner for å sikre nivået på arrangementet i Frankfurt. De har allerede skaffet 12 millioner, men mangler fortsatt en betydelig andel for å nå budsjettmålet.

Bokbransjen må nå fri til næringslivet for å få inn midler før Norge kan sikre seg en hovedplassering ved messa.

- Vi har kommet et stort skritt nærmere å realisere Norge som hovedland, men i forslaget til Widvey er det et stykke igjen til det vi la grunn for søknaden vi la inn på 33 millioner fra regjeringens side, sier direktør i NORLA, Margit Walsø.

- Forslaget utgjør 45 prosent av totalen, men ser man på andre hovedland, er gjennomsnittlig offentlig støtte på rundt to tredjedeler. Så det er et stykke igjen, sier hun.  

Walsø mener 55 millioner må til for å sikre nivået på arrangementet i Frankfurt. Da skal 22 millioner etter planen komme fra private kilder.

- Nå er det Stortinget som skal fastsette det endelige offentlige beløpet, sier Walsø.

Ønsker støtte fra fiskerinæringen Widvey vil ikke sikre flere offentlige midler, men hevder at bokbransjen skal kunne få inn de andre midlene fra private aktører. Hun ser spesielt for seg et samarbeid med fiskerinæringen og energifeltet.

- Nå vet næringslivet at staten er stiller seg bak forslaget, og det betyr at det er lettere å få næringslivet med, mener Widvey.

Hun foreslår norske næringslivsaktører som har interesser i Tyskland, eller tyske firmaer med interesser i Norge, som mulige samarbeidspartnere.

Fiskerlaget er skeptisk Assisterende direktør i Norges Råfisklag, Svein Ove Haugland, mener det er overraskende at kulturministeren ønsker fiskerinæringa med på spleiselaget. Han kaller ideen frisk, men foreløpig lite sannsynlig.

- Det høres ut som «en long shot» at fiskerinæringa skal finansiere ei bokmesse. Vi bruker nok heller penger på fiskerelaterte messer eller messer som promoterer sjømaten direkte. Men mange tanker kan modnes over tid, og dette trenger grundigere undersøkelse fra vår side.

Gir synlighet Anitra Guddal Figenschou, høyskolelektor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI, er ekspert på bokbransjen. Hun mener det kan være et viktig utstillingsvindu for bransjen om Norge blir hovedland ved bokmessa i Frankfurt.

- Dette er verdens største bokmesse, der bransjefolk som kjøper bøker innen enhver sjanger, fra hele verden, er hvert år. Det ville ha hatt kjempestor betydning for eksporten av norsk litteratur å delta, og det vil ha en positiv effekt mange år fram i tid. Jeg vil tro det er svært god bruk av offentlige midler å støtte dette, mener hun.

Forskeren hevder at næringslivsaktører kan nyte godt av å knytte navnet sitt til messen, hun mener at det også kan gagne norsk kulturliv generelt.

- Vi kan for eksempel se på hvordan Jo Nesbø-effekten er med å sette Norge på kartet generelt. Synlighet på slike steder viser at Norge er et spennende sted for kunst og kultur. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media