Vil ha mer Knausgård

Litteratur er som oftest overvurdert. Karl Ove Knausgård er det ikke, mener vår anmelder.

IMPONERER: Det viktigste spørsmålet er: Har en lyst på mer, etter å ha lest ferdig de første 450 sidene av Karl Ove Knausgårds 2700 siders roman om sitt eget liv? Svaret er: JA! mener anmelder Trygve Riiser Gundersen. Foto:  Randi Fuglehaug
IMPONERER: Det viktigste spørsmålet er: Har en lyst på mer, etter å ha lest ferdig de første 450 sidene av Karl Ove Knausgårds 2700 siders roman om sitt eget liv? Svaret er: JA! mener anmelder Trygve Riiser Gundersen. Foto: Randi Fuglehaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: La oss si det begynte slik: På den aller første arbeidsdagen i 2004, på sitt nye kontor i Stockholm, satt den norske forfatteren Karl Ove Knausgård og så i veggen.

Seks år før hadde han utgitt en av tidenes mest omtalte norske romandebuter, «Ute av verden».

Seinere det året skulle han komme med ei ny bok, engleromanen «En tid for alt», som skulle vinne enda mer anerkjennelse og bli oversatt til en rekke språk.

Ingenting av dette kunne Knausgård vite akkurat da.

 Han hadde hatt en middels arbeidsdag, debuten føltes sikkert skremmende lenge siden.

 Knausgård ser i veggen.

I kvistene, årringene, oppdager han plutselig bildet av en manns ansikt. Han legger inntrykket til side, tenker ikke mer på det. Før han ti minutter seinere kommer på at han «en kveld for lenge siden, langt tilbake i barndommen, hadde sett et liknende bilde på vannet, som ble vist i et nyhetsoppslag om et forsvunnet fiskefartøy.»

Minnet fyller ham med et ras av erkjennelser:

«I løpet av det sekundet det tok å fylle tekokeren, så jeg stua vår for meg, det teakkledde fjernsynet, skimmeret av snøflekker hist og her i den skumrende åssiden utenfor vinduet, havet på skjermen, ansiktet som plutselig viste seg i det. Med bildene fulgte også stemningen fra den gang, av vår, av byggefelt, av syttitall, av livet i familien slik det var da. Og med den stemningen, en nesten vill lengsel».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.