Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vil ha mer ut av oss

Ingress

Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Siv Jensen setter denne uka ned den bebudede produktivitetskommisjonen under ledelse av økonomiprofessor Jørn Rattsø. Den skal ha sitt første møte allerede førstkommende mandag. Mandatet og sammensetningen utover Rattsø er ikke kjent ennå. Men det er neppe noen feiltolkning at finansministeren og den øvrige regjering vil ha oss til å jobbe smartere og mer effektivt. Jensen har lenge uttrykt bekymring over at produktivitetsveksten har vært svak i åra med rødgrønn regjering. Hvorfor dette har skjedd blir en av oppgavene til Rattsø-kommisjonen å finne ut av. Like viktig blir kommisjonens råd om hvordan produktivitetsveksten igjen kan øke.

Opptattheten av denne samfunnsøkonomiske størrelsen er forståelig siden veksten i produktivitet er en av forklaringene på hvorfor norsk næringsliv er konkurransedyktig selv om lønnsnivået ligger 70 prosent over et snitt av handelspartnere. Når produktivitetsveksten er lavere, tåler ikke økonomien så dyre lønnsoppgjør. Det er reflektert så vel i regjeringens anslag som i resultatene fra de seinere års oppgjør.

Noen har pekt på at redusert produktivitetsvekst har inntruffet samtidig som det har vært en betydelig arbeidsinnvandring. Det har vært rikelig tilgang på billig arbeidskraft. Mange virksomheter har kunnet holde det gående uten å finne opp smartere produksjonsmåter. Og det liten grunn til å tro at arbeidsinnvandringen vil avta vesentlig så lenge det er behov for arbeidskraft. Hvis en forklaring er finanskrisas langsiktige virkninger og en annen arbeidsinnvandring, hva skal da kommisjonen finne på for å tilfredsstille sin oppdragsgiver?

Siv Jensen understreker at det er like viktig å få opp produktiviteten i staten og kommunene som i privat sektor. Valget av Jørn Rattsø som kommisjonsleder tyder også på at hun vil ha et særlig fokus på offentlig sektor. Han har gjennom åra levert en lang rekke dokumenter om økonomien i kommunene På 1990-tallet ledet han et utvalg som kom med forslag til ny inntektsfordeling mellom kommunene. Rattsø har ikke gått av veien for å provosere organiserte distrikts- og arbeidstakerinteresser.

Siv Jensen vil ha mest ut av hver skattekrone. Slik sett kunne hun like gjerne kalt sin kommisjon for en «effektivitetskommisjon». Hun vil erstatte «rødgrønn reformtørke med reformiver». Avregulering og avbyråkratisering vil være hennes regjerings bidrag til økonomien. Jensen vil fortsette arbeidet med vekstfremmende skattelettelser. De offentlig ansatte bør holde på hatten.

Hele Norges coronakart