Vil ha mindre NRK på NRK

Den nye regjeringa vil at mer av NRKs innhold skal lages av andre. Kringkastingssjefen er skeptisk.

UTFORDRING: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen tror det kan bli vanskelig for norske TV-produsenter å levere ham enda mer enn i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTFORDRING: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen tror det kan bli vanskelig for norske TV-produsenter å levere ham enda mer enn i dag. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Om andelen eksterne produksjoner bør økes dramatisk, vet jeg ikke. Jeg er usikker på om vi har et marked som kan produsere så mye mer, hvertfall på kort sikt, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Dagbladet.

Den påtroppende regjeringa har slått fast at den vil øke andelen eksterne produksjoner i NRK. Det har fått flere i uavhengige TV-produksjonsmiljøer til å juble.

Men kringkastingssjefen tror ikke dagens andel kan økes med det første.

- Det har allerede vært en sterk vekst i antallet eksterne produksjoner de siste fem til ti åra. Nå er mellom 20 og 30 prosent av NRKs innhold produsert av andre enn oss selv, hvis vi ser bort fra nyheter og sport, som det er uaktuelt å sette ut, sier Thor Gjermund Eriksen.

De beste ideene Selv om han tviler på at andelen bør økes poengterer Eriksen at det er bra at andre produksjonsmiljøer får levere til NRK.

Musikkshowet «Stjernekamp» og dramaseriene «Halvbroren» og «Lilyhammer» er blant seersuksessene de siste åra som er unnfanget og laget utenfor det hvite huset på Marienlyst.

- Det har vært bra for publikum å øke den eksterne andelen, fordi det er de beste ideene som settes i produksjon, uansett om de kommer innenfra eller utenfra. Vi vil fortsette vårt gode samarbeid med eksterne produsenter, sier Eriksen.

Glad for lisens-debatt Norges nye regjeringsplattform, som ble presentert av partilederne Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) på Sundvollen mandag, omfatter også en enighet om at NRK-lisensen skal utredes sammen med alternative finansieringsordninger.

Frp er uttalte motstandere av å finansiere NRK med en avgift på å eie TV-apparat, og vil heller ha statskanalen som en post på statsbudsjettet. Kringkastingssjefen uroer seg imidlertid ikke for en ny stortingsmelding om lisensen.

- Når teknologien endrer seg så fort som den gjør nå, er det fornuftig å evaluere NRKs finansieringsordning. Lisensen er i stor grad knyttet til TV-apparatet, men i dag ser folk TV på mange andre måter, sier Eriksen.

han viser til at en tilsvarende utredning i Sverige fikk det borgerlige regjeringspartiet Moderaterna til å gå fra skepsis til tilhengere av lisensmodellen.

- Det som er viktig, er at NRK har en rettferdig og robust finansieringsordning som sikrer redaksjonell uavhengighet, sier Eriksen.