MINORITET BLANT MINORITETER: I debatten om dissidenter innenfor minoritetsmiljø, i regi av Norske P.E.N.
Fra venstre: Basim Ghozlan, Kaltham Alexander Lie, Linda Alzaghari. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MINORITET BLANT MINORITETER: I debatten om dissidenter innenfor minoritetsmiljø, i regi av Norske P.E.N. Fra venstre: Basim Ghozlan, Kaltham Alexander Lie, Linda Alzaghari. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Vil ha moské for homofile muslimer

Kaltham Alexander Lie (51) mener homofile trenger egen moské.

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Vi trenger et sted hvor vi kan være oss selv. Det er mange homofile som ønsker å komme til moskeen for å be. Men de tør ikke, sier Kaltham Alexander Lie (51).

Tittelen på debatten under Litteraturfestivalen på Lillehammer var «En minoritet blant minoriteter». Debatten, i samarbeid med den norske P.E.N.-klubben, handlet om ytringsfrihetens kår i minoritetsgrupper.

Kaltham Alexandrer Lie (51) kom med utfordringen om egen homofil moské i Oslo, til Basim Ghozland, ansvarlig for islam.no og muslimsk samfunnsdebattant, og til Linda Alzagari Linda, lederen i den religiøst uavhengige tankesmia Minotenk.

- Hvorfor kan vi ikke ha en moské for homofile, spurte han.

Ble trakassert Han var den første åpne og profilerte homofile muslimen i Norge - eller muslimske homofile. I dag er han styremedlem i Skeiv verden.

Kaltham er blitt intervjuet i Dagbladet flere ganger om kjærlighet, sin dramatiske fortid i Irak og om sin tro.

I Irak ble han truet og trakassert for sin homofile legning, han tjenestegjorde att på til mange år i hæren.

Vei til mer aksept - Vi kunne bare få ett rom i en moské. Vi vil gjerne be sammen med alle de andre, men de plager oss. Vi er redde. Jeg vet hva som skjer hvis jeg kommer til moskeen. De andre ser ned på oss. De tror de er mer religiøse enn oss, sier han til Dagbladet etter debatten.

Han sier at mange homofile muslimer lever i skjul og skam.

- Hvis vi kan gå og be, vil det også være viktig for familiene som kan se at homofili ikke bare handler om homofili og kropp. Vi kan vise at vi er religiøse. Det vil bety mye for familiene, og det kan bli mindre skam, mener han.        

Vil ikke ta den kampen Basim Ghozlan føler ingen forpliktelse til å bidra til en homofil moské eller et eget rom, men han sier i debatten at han heller ikke har noe imot det.

- Hvorfor er det jeg som skal ta initiativ til en moské for homofile? Men hvis dere starter opp, skal jeg støtte dere og jeg skal ikke sette meg imot det.

Basim Ghozlan mener at temaet er et sidespor i debatten om ytringsfrihet, men peker på at vi i Norge har tros- og religionsfrihet.

- Hvis man ønsker seg en moské i kirken eller en kirke i moskeen, hvis man ønsker seg alt mulig rart, så er det mulig i Norge, sier han med henvisning til at Kaltham mener at det bare fins én Gud, for kristne, muslimer og jøder.

- Ja, hvis det er behov Linda Alzaghari vokste opp i på Hamar og konfirmerte seg i kirken. Feministen som ble muslim. Gjennom Minotenk prøver hun å være en stemme mellom minoriteten og majoriteten, slik hun forteller om i intervju med NRK Østlandssendingen.

I KRIG: Kaltham Lie (51) mener han må engasjere seg for at homofile muslimer skal bli respektert. Han sier at han ikke har noe valg, det er en krig og han må gå ut i den krigen. Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet
I KRIG: Kaltham Lie (51) mener han må engasjere seg for at homofile muslimer skal bli respektert. Han sier at han ikke har noe valg, det er en krig og han må gå ut i den krigen. Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet Vis mer

- Er det et behov blant homofile muslimer, så kan det jo bli en realitet. Heldigvis har vi jo religionsfrihet og organisasjonsfrihet i Norge. Selv skulle jeg jo ønske meg en moské som var mer kvinnevennlig og reformvennlig. Så jeg kunne jo starte en slik moské, men det orker jeg ikke, sa Linda Alzaghari i debatten og fortalte forsamlingen at det allerede i dag er mer mangfold i moskeene enn mange tror.

- Det er folk som noen timer etter at de har vært i moskeen for å be, går på byen og drikker. Det er personer som lever i samboerskap og unge jenter som går rett i armene på kjærestene sine når de går ut av moskeen, fortalte hun.

- Eget rom er ikke løsningen Hun viser til at mange har brutt ut av de første moskeene i Norge og startet nye.

- Det er stort generasjonssprik i moskeene som jo er startet av første generasjons muslimer i Norge. Det blir spennende hva som skjer framover, sier hun.

Hun tror ikke et eget homo-rom i moskeen vil gjøre så stor forskjell for økt toleranse.

- Desto viktige er det jo at andre også får se homofile som ber, hvis målet er økt toleranse. Hvis ikke blir det jo segregering, sier hun.    

SNAKKER FOR SEG SELV: Basmin Ghozlan har vært forstander i Det Islamske Forbund, og fortsatt ansvarlig for nettstedet islam.no. Han understreker at han deltok i debatten på Lillehammer som seg selv - ikke på vegne av noen andre. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SNAKKER FOR SEG SELV: Basmin Ghozlan har vært forstander i Det Islamske Forbund, og fortsatt ansvarlig for nettstedet islam.no. Han understreker at han deltok i debatten på Lillehammer som seg selv - ikke på vegne av noen andre. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer