Vil ha narko-debatt

BERLIN: - Narkotikadebatten i USA lider under en rungende taushet, mener Steven Soderbergh. Regissøren gjør sitt for å bryte stillheten med «Traffic».

Filmen er en bredt anlagt film om stofftrafikken mellom USA og Mexico. En klar prisfavoritt i Berlin.

Og ikke bare på den 51. filmfestivalen. Mange blir overrasket om han ikke mottar en Oscar-nominasjon om få dager, men til det sier Soderbergh at han jevnlig overraskes over filmbransjen og ikke venter seg noe som helst.

For så vidt kan han risikere en nominasjon også for «Erin Brockovich». Dermed er amerikaneren årets regissør.

«Insomnia»

Som kjent stiller han seg nå som produsent bak den amerikanske versjonen av norske «Insomnia», et prosjekt han har sparket selskapet Warner i gang med.

«Traffic» er laget etter nitide studier, for en stor del med utgangspunkt i virkelige hendelser, og skildrer stofflangere og politi på jakt etter dem på begge sider av USAs grense.

En dommer (Michael Douglas) skal lede arbeidet mot problemet, men oppdager at hans datter er narkoman.

Realistisk og stilfull

- Det er et poeng at stoff rammer på tvers av sosiale klasser. Etter to og et halvt års arbeid med dette føler jeg at kampen er svært komplisert. Filmen spør om dette er det beste vi kan gjøre. Politikken i USA har gått ut på å fylle opp fengslene. Om politikere vil se stoffproblemet som et helsespørsmål eller bare som kriminalitet, er uklart. George W. Bush har så langt ikke kommet med noe.

Ikke bare gir «Traffic» et realistisk bilde av en handel med millioner av ofre og enorm økonomisk kraft, filmen er i tillegg uhyre stilfull med et distinkt billeduttrykk for hvert av stedene historien pendler mellom - Mexico, USAs østkyst og California. Blant over hundre taleroller fins et opptog av stjernenavn i småroller, og Soderbergh sier han på den måten har prøvd å gjøre personer og helhet så tydelig som mulig.

I denne sammenhengen kan han ikke unngå å bli spurt om han selv har brukt stoff, så etter litt nøling sier han:

- Jeg har aldri tatt kokain eller og heroin, men jeg har prøvd alt annet.