Kongshornet

Vil ha norsk kulturskatt tilbake fra Danmark. Slik svarer danskene

Ønsker seg 700 år gammelt drikkehorn i gave til åpningen av det nye Nasjonalmuseet.

DRIKKEHORN: Kongshornet er laget i Norge på starten av 1300-tallet, men er en del av samlingen til Nationalmuseet i Danmark. Asle Toje, forskningsdirektør ved Nobelinstituttet, tar nå til orde for å få hornet utlevert fra danskene. Foto: Nationalmuseet
DRIKKEHORN: Kongshornet er laget i Norge på starten av 1300-tallet, men er en del av samlingen til Nationalmuseet i Danmark. Asle Toje, forskningsdirektør ved Nobelinstituttet, tar nå til orde for å få hornet utlevert fra danskene. Foto: Nationalmuseet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I et innlegg i Morgenbladet går Asle Toje i bresjen for å få utlevert et stykke norsk kulturarv fra Danmark.

Kongshornet, eller «Det norske kongehorn», ble laget i Norge på starten av 1300-tallet, men endte opp i Danmark i 1720 etter en tur innom Island.

Toje, som er forskningsdirektør ved Nobelinstituttet, oppfordrer danskene til å gi Norge hornet i gave i forbindelse med åpningen av Norges nye nasjonalmuseum, som skjer i 2020.

«Det ville være gildt om våre danske venner ga oss kongshornet i innflytningsgave. Jeg sier «i gave», for krav vil trolig ikke ville føre noe steds hen.», skriver Toje i Morgenbladet.

Hornet er i dag i det danske nasjonalmuseets eie, og befinner seg i København.

Tojes forslag har vekket interesse på andre siden av Skagerrak, og både Politiken og danske TV 2 har omtalt saken.

Får støtte

Historieprofessor Jon Vidar Sigurdsson ved Universitetet i Oslo utelukker ikke at danskene kan la seg overtale til å sende hornet over fjorden.

- Danskene har jo et veldig godt rykte på seg for å utlevere nasjonalskatter. I 1971 leverte de tilbake de islandske håndskriftene, altså den islandske nasjonalskatten. Det var faktisk en ganske enestående handling, sier Sigurdsson.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer