Vil ha NRK ut av kulturdepartementet

Avtroppende kringkastingssjef Einar Førde mener det vil være en fordel om NRK ble lagt inn under et annet departement.

Årsaken til utspillet er at Førde mener NRK trenger en profesjonell eier som forstår at man må satse, skriver Aftenposten. Den avtroppende viser til hva som skjedde da Telenors eierskap ble flyttet til Næringsdepartementet.

- Det vil være godt for NRK at institusjonen blir en del av et mer profesjonalisert eiermiljø. Det betyr å bli eid av noen som tenker på statens rolle som eier, sier Førde til Aftenposten.

Han viser til at Kulturdepartementet er et av de minste departementene.

Mannevond journalist

- Det har små muskler i kampen mot Finansdepartementet om de store kjøttbitene innad i Regjeringen. I spørsmålet om egenkapital til satsinger, vil det være en fordel å være eid av et departement som forstår at eierrollen innebærer at en må satse. Satsingen på NRK er mer enn kulturpolitikk. NRK vil være en nøkkelbedrift i alt fra utviklingen av bredbånd til innholdsproduksjon, sier Førde.

I intervjuet sier han at styret i NRK mener institusjonen har et kapitalbehov på 4-5 milliarder kroner de neste årene.

- Dersom vi kommer i den situasjonen at eieren ikke er med på dette, kan det oppstå en diskusjon om det statlige eierskapet har utspilt sin rolle. Det kan i dag se ut som om det er lettere for staten å plassere pengene sine i aksjer i en australsk kondomfabrikk, enn det er å investere i egen kultur og vårt eget språk, sier kringkastingssjefen til avisa.

PÅ spørsmål om hva han skal gjøre når åremålet går ut i august, røper Førde han at han begynte karrieren med et ønske om å bli en mannevond journalist. Etter 12 år i NRKs sjefsstol vet han ike om han kan skrive lenger.

- Men jeg er i alle fall mannevond nok, ler han.

FOR SVAK: Styreformann Torger Reve gikk av under arbeidet med å finne Einar Førdes etterfølger. Førde selv mener Kulturdepartementet er for svakt til å eie NRK.