Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil ha ny bok om Nationaltheatret

Lars Andreas Larssen krever at Nationaltheatrets historie må skrives på nytt. - Nils Johan Ringdals bok er et historisk makkverk, mener han.

Liv Osa føler seg uthengt

Larssen, som har årelang fartstid ved Nationaltheatret, er rystet over boka som ble lagt fram i går.

- Ringdals bok er uetterrettelig, upresis og forvrengt. Den får ligge der og stinke for seg selv. Men den kan ikke bli stående som det historiske verket over Nationaltheatret, sier han.

- Nå må teatret skaffe penger til en ny bok - med en ny historiker og et nytt forlag. Historien om Nationaltheatret må forvaltes som den nasjonale arven den er.

- Hva skal folk om 100 år tro når de leser Ringdals bok? At Arild Brinchmann var en drittsekk? At Anton Rønneberg var imbesil? At Liv Osa var et ludder?

Massakre

Larssen etterlyser helhet og perspektiv på Nationaltheatrets kunstneriske historie, og han er oppbrakt over framstillingen av teatersjef Arild Brinchmann.

- Ringdal driver en massakre på Brinchmanns grav. I den saken er jeg 50 prosent inhabil, siden Monna (Tandberg, Larssens kone, red.anm.) var gift med ham. Men jeg sier det likevel. Folk må rykke ut og ta Brinchmanns ettermæle i forsvar, sier han.

Larssen mener Ellen Horn gjorde en grov feilvurdering da hun engasjerte Ringdal.

- De er venner, og denne boka viser at det ikke er så lurt å gjøre slike valg innen vennekretsen. Monna og jeg merket allerede da Ringdal intervjuet oss under arbeidet med boka, at han var mest opptatt av pikanterier og merkverdigheter som kunne sjokkere. Teatret var han ikke så opptatt av, sier Larssen.

Skal oppsummere

Formann i Nationaltheatrets styre siden 1992, Kjeld Rimberg, vil ikke svare på Larssens forslag om et nytt historieverk:

- Det er ikke styrets oppgave å drive litteraturkritikk, så det kan jeg ikke kommentere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media