Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil ha røykeadvarsel på DVD

Men Johnny Depp nekter å stumpe sigaretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Justisministeren for delstaten Maryland ber Hollywoods største filmstudioer om å plassere en advarsel på filmer som inneholder røyking.

Joseph Curran har sett seg lei på røykende filmkarakterer, og mener at disse påvirker unge til å ta opp den usunne vanen selv, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Nedslående undersøkelse

Ministeren viser til en ny undersøkelse som hevder at det er 2,6 ganger mer sannsynlig at unge som ofte ser røyking på film selv begynner.

Den amerikanske anti-tobakksorganisasjonen American Legacy Foundation har nettopp startet en reklamekampanje på kino, der de opplyser om farene ved røyking. Curran vil at den amerikanske staten skal finansiere en tilsvarende kampanje på DVD-filmer.

- Kan ikke filmindustrien bare inkludere en folkeopplysningskampanje, hvis vi finansierer den, som kan vises i folks hjem?, sier han til Reuters.

Curran vil imidlertid ikke gå med på at dette er noe forsøk på sensur.

- Vi forstår at regissører og skuespillere må ha kunstnerisk frihet. Det eneste vi mener er at dette er et helseproblem, og at det er noe vi kan forebygge.

STOLT RØYKER: Johnny Depp vil trosse røykeforbud i England og USA. FOTO: SCANPIX/REUTERS
STOLT RØYKER: Johnny Depp vil trosse røykeforbud i England og USA. FOTO: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Depp protesterer

En skuespiller som trolig ikke vil støtte Currans forslag er Johnny Depp. Han har i hvert fall sett seg grundig lei på det han oppfatter som et røykeslutt-hysteri.

Depp vil trosse ethvert røykeforbud som måtte bli innført i England eller USA.

- Jeg kommer til å ha et røykemaraton, sier Depp ifølge imdb.

Skuespilleren var tidligere storrøyker. Selv om han har kuttet kraftig ned, ber han myndighetene om å la folk få lov til å slutte selv.

- Det å slå folk i hodet og fortelle dem at de er dårlige mennesker hvis de røyker, er idiotisk.

RØYKER PÅ FILM: Her er David Strathairn i en scene fra «Good Night and Good Luck».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!