UKOMFORTABEL: Ane Dahl Torp ønsker fortsatt søndagsfri. Her triller hun dattera Liv i foajeen på Det norske Teatret.
Foto: Lars Eivind Bones
UKOMFORTABEL: Ane Dahl Torp ønsker fortsatt søndagsfri. Her triller hun dattera Liv i foajeen på Det norske Teatret. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Vil ha søndagsåpne teatre

Men skuespillerne gir ikke fra seg dagen uten kamp.

Det går mot kamp mellom teatrene og skuespillere om søndagsfri.

Søndag er skuespillernes helligdag.

Stor motstand Det har en historisk forankring i over 50 år gamle avtaler. Også teaterteknikerne har avtaler som skjermer søndagsjobbing.

- Det er stor motstand mot dette blant våre medlemmer, sier leder i Norsk Skuespillerforbund, Hauk Heyerdahl.

FORBANNET: Frøydis Armand synes skuespiller jobber for mye allerede. Foto: Sara Estiri
FORBANNET: Frøydis Armand synes skuespiller jobber for mye allerede. Foto: Sara Estiri Vis mer

Teatersjef Erik Ulfsby på Det Norske Teatret uttalte denne uka at det etter hvert skal spilles forestillinger på søndager - allerede fra neste år.

- Blir veldig dyrt Skuespillerne har en avtalefestet fridag i uka. For Hauk Heyerdahl er det et poeng at det nettopp er søndag.

- Tro det eller ei, men vi har også familie, sier han.

Han legger til at det ikke er forbudt å sette opp teaterstykker søndager, men at det vil koste. Skuespillerne og teknisk stab skal ha hundre solid overtidsbetaling.

- Jeg tror det vil bli veldig dyrt, sier Hauk Heyerdahl.

Lederen av Skuespillerforbundet er ikke totalt avvisende til søndagsforestillinger. Han mener det kan være mange grunner for det, ikke minst fordi folk i stor grad går ut den dagen for å oppsøke kultur. Søndager er den beste kinodagen i uka.

- Søndag er viktig - Jeg tenker i et litt annet perspektiv, at vi må øke størrelsen på ensemblene. Det vil gi mindre belastning på hver enkelt skuespiller, sier Heyerdahl.

Teatersjef Erik Ulfsby viser til at de fleste land, Sverige og Danmark inkludert, er søndag en viktig spilledag - spesielt for barne- og familieteater.

OSLO, 20090812:  Hauk Heyerdahl, skuespiller og nestleder i Skuespillerforbundet. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
OSLO, 20090812: Hauk Heyerdahl, skuespiller og nestleder i Skuespillerforbundet. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- I likhet med museer, gallerier og kinoer ønsker også vi å være tilgjengelige på søndager. I lengden kan vi ikke holde stengt, men vi snakker ikke om å noe nedover hodet uten en god dialog først, sier Ulfsby.

Ulfsby ønsker gradvis å innføre søndagsåpne teatre.

Oslo 20120610. Det norske teateret ved teatersjef Erik Ulfsby mottok Hedda prisen for beste teaterstykke sammen med Kjetil Bang Hansen og Svein Tinberg. Foto: Jacques Hvistendahl
Oslo 20120610. Det norske teateret ved teatersjef Erik Ulfsby mottok Hedda prisen for beste teaterstykke sammen med Kjetil Bang Hansen og Svein Tinberg. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer