«Vase of Flowers»: For sette et eksempel har museumsdirektøren Eike Schmidt hengt opp en innrammet plakat med teksten «stjålet» på tre forskjellige språk. Foto: AFP
«Vase of Flowers»: For sette et eksempel har museumsdirektøren Eike Schmidt hengt opp en innrammet plakat med teksten «stjålet» på tre forskjellige språk. Foto: AFPVis mer

Stjålet kunst:

Vil ha tilbake nazistjålet kunst

Under andre verdenskrig ble et verdifullt maleri fra 1800-tallet stjålet av nazi-soldater. Nå ber Uffizi Galleri de tyske myndighetene om hjelp til å få maleriet tilbake.

- På grunn av denne hendelsen har ikke sårene fra andre verdenskrig og nazistene leget, forteller museumsdirektøren Eike Schmidt til The Guardian.

Maleriet heter «Vase of Flowers», og er malt av kunstneren Jan van Huysum. Det er angivelig en tysk familie som nå har maleriet. Museumsdirektøren mener myndighetene i Tyskland har et ansvar for å skaffe kunstverket tilbake.

- Jeg håper dette vil bli gjort så fort som mulig, og at også andre malerier som er stjålet av nazistene blir tatt tilbake, sier Schmidt.

Ble stjålet

Kunstverket på 47x35 cm ble satt bak glass i Pitti Palass i Firence, Italia i 1824 etter at det ble kjøpt av hertug Leopoldo den andre til hans samling den gang.

Der hang det frem til 1940. Da krigen brøt ut ble det flyttet til en nærmere landsby.

I 1944 ble det imidlertid stjålet av de tyske soldatene, da de trakk seg tilbake til Nord-Italia, etter de allierte landingene ved Anizio og Romas frigjøring.

Maleriet var da sporløst forsvunnet til 1991, kort tid etter Tysklands gjenforening.

Nekter å levere tilbake

Schimdt hevder at den tyske familien har nektet å levere tilbake maleriet, selv etter flere forespørsler fra den italienske regjeringen.

Han hevder også at flere «mellommenn» har prøvd å selge maleriet tilbake. Det siste tilbudet har motivert til å åpne en etterforskning.

- Maleriet eies allerede av den Italienske stat, så ingen kan kjøpe det maleriet, forteller han.

Museumsdirektørens største ønske for det nye året er derfor følgende: En oppfordring til Tyskland: Vi ønsker at det kjente maleriet «Vase of Flowers», malt av den tyske maleren Jan Van Huysum, som ble stjålet av nazi-soldater leveres tilbake til Uffizi Galleri, skriver han på sosiale medier ifølge The Guardian.