UTLØPSDATO: KORO-direktøren mener det bør være en utløpsdato på kunst i det offentlige rom. 
FOTO: DAG W. GRUNDSETH
UTLØPSDATO: KORO-direktøren mener det bør være en utløpsdato på kunst i det offentlige rom. FOTO: DAG W. GRUNDSETHVis mer

Vil ha utløpsdato på kunst

Kunst i det offentlige rom skal ikke stå i det uendelige, sier KORO-direktøren.

(Dagbladet): Mange har ytret skepsis til det nye Osvald-monumentet i Oslo-sentrum

Skulpturen, som består av en stor slegge som knuser et hakekors, vekker harme blant mange av Oslos kunstinteresserte, og flere aktører har kalt monumentet for kommunistpropaganda. 

Død kunst Direktør i Kunst i det offentlige rom (KORO), Svein Bjørkås, forteller Kulturnytt at han nå åpner for å ha utløpsdato på kunst i offentligheten. Han vil ikke la norske byer bli en kunstkirkegård.

- Det viktige er at vi ikke lager en gravlund av minnesmerker midt i byen. I byer med trange sentrum finnes en begrenset kapasitet, der mener vi man skal være forsiktig med å fylle rommene med kunst som blir stående i det uendelige, sier han. 

Bjørkås vil ha dialog mellom det offentlige og kunstneren selv for å bli enige om hvor lang levetid kunst i det offentlige skal ha. Dialogen må finne sted allerede før kunsten settes opp, sier han:

Skeptiske kunstnere - Alle involverte parter bør ha en dialog hvor utgangsstragien også er et tema. Slik er det ikke idag.

Bjørkås møter motstand fra Arve Bringaker, daglig leder ved Norsk billedhuggerforening.

- Det er ikke lett å formulere en slik ordning - det er et vanskelig stykke arbeid. De færreste kunstnere har jo mange slike oppdrag og vil jo at det skal leve videre, så det er klart at dette er ikke noen hyggelig tanke, sier Bringaker til Kulturnytt.

Osvald-monumentet på Jernbanetorget kan bli flyttet til en annen del av byen i løpet av seks måneder.