KOMMENTARER

Vil han stille stormen?

Det er store forventninger til den nye helseministeren. Det blir interessant å se om han får arbeidsro, skriver Stein Aabø.

TAR FATT: Helseminister Bent Høie før han fikk statsrådsdressen på. Nå tar han fatt på ønskede forbedringer.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TAR FATT: Helseminister Bent Høie før han fikk statsrådsdressen på. Nå tar han fatt på ønskede forbedringer. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

De siste åra har det nærmest vært borgerkrig i helsesektoren. Leger, sykepleiere og andre pleiere har reist seg på bakbeina og brølt mot den rødgrønne regjeringen og dens helsebyråkrati. Flere statsråder har fått unngjelde. Sylvia Brustad holdt ut i tre år. Bjarne Håkon Hanssen i ett, Anne Grete Strøm-Erichsen i tre år og Jonas Gahr Støre i ett, før velgerne avsatte ham og alle hans partifeller.

Misnøyen med helsepolitikken har vært bemerkelsesverdig. Kanskje har den også vært utslagsgivende. Ap-statsrådene og deres statssekretærer har nærmest tatt bolig i Dagsnytt 18 for å forsvare regjeringen og det inntil nå rådende helseregime. Mediene har hatt rikelig tilfang på skandaler, livsfarlige tilstander, uverdige forhold og ikke minst beretninger om et forhatt og ødeleggende helsebyråkrati. Bekymringsmeldinger ble med ett «hot stuff».

Det kan nesten virke som om «alle» har fått spalteplass. Og den nyss utnevnte helseminister Bent Høie har hatt politisk nytte av opprøret. Langt på vei har han støttet det. På noen punkter er det også enighet mellom opprørerne og den nye regjeringen. Blant annet vil den adhoc-opprettede Helsetjenesteaksjonen og den nye regjeringen fjerne de regionale helseforetakene, selv om Høie nå har sagt at det kan drøye. Meningen med dem har vært å administrere helseressursene i en region, sørge for at arbeidsdelingen mellom sykehusene er optimal, at budsjettene overholdes, at det ikke brukes mer penger enn det Stortinget har bevilget og at investeringer er i henhold til planer og fornuft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer