Thorvald Stoltenberg:

Vil hedre Stoltenberg med statue: - Han lyste i alle retninger

Den norske lyrikeren Kolbein Falkeid foreslår å reise en statue til Thorvald Stoltenbergs ære.

STATUE: Lyrikeren Kolbein Falkeid minnes Thorvald Stoltenberg (bildet) som ei fyrlykt av et menneske, og ønsker å hedre ham med en statue. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
STATUE: Lyrikeren Kolbein Falkeid minnes Thorvald Stoltenberg (bildet) som ei fyrlykt av et menneske, og ønsker å hedre ham med en statue. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO/BRUSSEL (Dagbladet): - Thorvald Stoltenberg var et overhode, et lys, et vakkert og godt menneske for hele det norske folk, sier lyriker Kolbein Falkeid til Dagbladet.

Den norske prisbelønte dikteren ønsker å hedre nylig avdøde Thorvald Stoltenberg med en statue. Ideen lanserer han overfor Dagbladet fredag, og han håper å få med seg både politikere og folket.

På telefon fra Haugesund setter den pensjonerte poeten ord på hva Stoltenberg har betydd for ham, og hvorfor han mener han burde bli hedret.

- Jeg har tenkt at Thorvald Stoltenberg - som jeg aldri har hilst på, men alltid sett opp til - på en måte var som ei fyrlykt i det nattemørket som rår i store deler av verden i dag, sier Falkeid.

PENSJONERT POET: Kolbein Falkeid er blitt 84 år, og har lagt poesipennen på hylla. Her fotografert ved en tidligere anledning. Foto: Dagbladets arkiv
PENSJONERT POET: Kolbein Falkeid er blitt 84 år, og har lagt poesipennen på hylla. Her fotografert ved en tidligere anledning. Foto: Dagbladets arkiv Vis mer

- Satte pris på oppmerksomhet

Thorvald Stoltenbergs sønn, tidligere statsminister og generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, sier til Dagbladet at han er forsiktig med å mene noe om statuer eller ideen til Falkeid.

- Men Thorvald ga mye oppmerksomhet og kjærlighet til folk, og han satte pris på å få oppmerksomhet og kjærlighet, sier Stoltenberg.

Dagbladet møtte ham i Brussel fredag.

- Finnes det et spesielt velegnet sted?

- Det ønsker jeg ikke å mene noe om, sier Stoltenberg.

- Utstrålte verdighet og varme

Kolbein Falkeid har skrevet og gitt ut en rekke diktsamlinger fra 1962 til 2014. I 2010 ble han utnevnt til ridder av St. Olavs Orden for sitt litterære virke. Etter at han ga ut den siste diktsamlingen «Øyet og virkeligheten» i 2014 har lyrikeren lagt poesipennen på hylla.

Falkeid, som nå er blitt 84 år, forteller at han har hatt et spesielt forhold til Stoltenberg gjennom mange år, til tross for at han aldri har kjent ham personlig. Han tror store deler av det norske folk har hatt det på samme måten.

Nå ønsker han å fremme ideen om statuen som et slags forslag på vegne av det norske folk.

- Når du så Stoltenberg på TV-skjermen, ble du i godt humør. Slik har jeg hatt det i alle de år. Han hadde en aura som gjorde at du så opp til ham. Han utstrålte en verdighet, og en finhet, og en varme, og et lys. Menneskene trenger en lysende skikkelse, sier han, og fortsetter:

DØD: Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie. Dette er noe av det han vil bli husket for. Video: Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

- Han lyste egentlig i alle retninger. Både som politiker, forhandler, medmenneske og som president av Røde Kors. Jeg tror at de fleste nordmenn, uavhengig av politisk syn, ser opp til ham.

Kolbein Falkeid understreker at dette ikke handler om Stoltenbergs partitilhørighet, til tross for at store deler av Stoltenbergs yrkesaktive liv var knyttet til Arbeiderpartiet.

- Dette er ikke på noen måte sett med politiske øyne. Eller med partiøyne. Jeg tror nettopp i kraft av Stoltenbergs lysende nærvær at han hadde en egenskap som gjorde at man kan se forbi det partipolitiske, sier han.

Håper på statlig støtte

I Norge kan blant annet Kunst i offentlige rom (KORO) realisere kunstprosjekter som er tenkt plassert i uterom eller på offentlige, åpne områder.

Gjennom URO-ordningen er det mulig å søke om støtte til planlegging, utvikling eller delfinansiering av prosjekter. Både statlige, regionale og lokale myndigheter, institusjoner, organisasjoner og kuratorer, produsenter og kunstnere kan søke.

Skulle statuen bli en realitet, har Falkeid sett for seg at en byste eller en enkel statue av Thorvald Stoltenberg sentralt i Oslo kunne være en fin måte å hedre ham. Han håper nå at staten vil bidra med finansiering.

- Jeg synes det hadde vært en fin anvendelse av noen fattige kulturmidler. Det er ikke all verden det er snakk om. Vi har statuer over alt, av diktere og grunnleggere og mange andre. Hvorfor ikke ha en statue av et godt menneske?

Hvis ikke staten vil gjøre noe med forslaget til Falkeid, har han tenkt å ta initiativ til en innsamling på egen hånd for at statuen skal bli en realitet.

- Jeg har aldri tatt initiativ til noe slikt før. Men det bare falt meg inn. En plutselig innskytelse som jeg fikk veldig lyst til å gjøre, som en takk for at vi har hatt et sånt menneske, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer