- Vil heller brenne penger enn å betale

Pirate Bay-Peter lover å komme tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LES HELE DOMMEN

(Dagbladet.no): De fire tiltalte i The Pirate Bay-saken er idømt fengselsstraff i ett år, og må betale 30 millioner kroner i erstatning.

De pengene kan de se langt etter, ifølge sidens pressetalsmann Peter Sunde. Under en direktesendt pressekonferanse på nettet i formiddag, sendt via webcam direkte fra stua hans, holdt Sunde opp et papirark med beløpet 30 millioner kroner påskrevet.

- Dette er det nærmeste de kommer betaling. Om jeg hadde pengene, ville jeg heller brent dem enn å gi det til dem. De ville ikke fått askerestene engang, sa Sunde.

- De kunne ha fått en milliard kroner i erstatning, men det hadde ikke utgjort noe forskjell. Vi kan ikke betale, og vi vil ikke betale.

Tror advokatene visste
Peter Sunde twitret allerede klokka ti i morges at de kom til å bli dømt, selv om dommen ikke skulle overleveres partene før kl. 11.00. Pressetalsmannen forteller at han fikk vite dette av en journalist.

Sunde mener også at motparten, representert ved MPAA-advokat Monique Wadsted, visste om dommen.

- Ti minutter etter dommen falt, sa hun (advokat Monique Wadsted) til den svenske avisa Metro at dette var en veldig god dom, at den er veldig velskrevet, og at den vil holde hele veien til høyesterett. Det betyr to ting: At hun endten er en kjapp leser, eller at hun også hadde fått dommen på forhånd.

- Det skulle ikke forundre meg om hun eller andre advokater har vært med på å skrive dommen, sa Sunde.

- Vi sparker rumpe
Pressetalsmannen har hele tiden vært klar på at saken kommer til å gå hele veien til høyesterett, og de tiltaltes advokater har også argumentert for at svenske domstoler bør innhente råd fra EF-domstolen.

- Dette er som en episode av Karate Kid, der man i begynnelsen har bøller som plager Daniel-San, og det er der vi er. Men til slutt er det vi som sparker rumpe.

Han er også sikker på å unngå å sone fengselsstraff.

- Jeg tror ikke jeg vil ende opp i fengsel. Jeg tror det er sånn at jo høyere du kommer opp i det svenske rettsvesenet, jo større sjanse er det for en rettferdig dom. Og dette er ikke en rettferdig dom, sa Sunde.

Lang kamp
Han er sikker på at rettssaken mot The Pirate Bay er starten på en lang kamp om ytringsfrihet på nettet.

- Google vil nok bli saksøkt en dag i Sverige, for nå vil det bli lettere å saksøke for brudd på opphavsrett her til lands, sa Sunde.

- Du kan ikke lage lover mot sosial oppførsel, lovene burde heller tilrettelegges for endring i sosial oppførsel. En god måte å endre dette på, er å stemme på kandidater som vil endre på lovene.
Stor tillit til de sittende myndighetene har Sunde ikke.

- Først lar myndighetene Hollywood gjøre hva de vil med vårt rettsvesen, så lekker de dommen til pressen før domsavsigelsen. En eller annen gang må det slutte.

OFFENSIV: Om jeg hadde pengene, ville jeg heller brent dem opp enn å gi det til dem til deg, sa Peter Sunde på pressekonferansen.
OFFENSIV: Om jeg hadde pengene, ville jeg heller brent dem opp enn å gi det til dem til deg, sa Peter Sunde på pressekonferansen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer