Bjarne Melgaards «Dødshus»

- Vil heller ha det her enn i utlandet

Ønskes velkommen til Henie Onstad-sentret.

VIL TIL HENIE ONSTAD: På Høvikodden i Bærum kan Bjarne Melgaards «A House to die in» havne. - Et fint sted å få satt opp huset, sier kunstner Bjarne Melgaard. Foto: Anders Grønneberg
VIL TIL HENIE ONSTAD: På Høvikodden i Bærum kan Bjarne Melgaards «A House to die in» havne. - Et fint sted å få satt opp huset, sier kunstner Bjarne Melgaard. Foto: Anders GrønnebergVis mer

«A House to die in» ligger foreløpig i stabilt sideleie, men det er ikke avgått med døden selv om Oslo kommune har sagt endelig nei til Bjarne Melgaards «dødshus» på Kikutkollen.

- Vi er i dialog med Henie Onstad Kunstsenter om å sette opp dødshuset der, sier Bjarne Melgaard til Dagbladet.

Mye turbulens

Henie Onstad Kunstsenter er et kunstmuseum på Høvikodden i Bærum. Det ligger landlig og idyllisk om lag 15 kilometer fra Oslo sentrum. Nå kan det kulturelle kraftsentret innlemme «A House to die in», som Melgaard har jobbet med i en årrekke sammen med utbygger Olav Selvaag og Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Thorsen.

Det har vært mye turbulens rundt Melgaards «dødshus», spesielt fordi kunstneren ønsket å plassere den kombinerte boligen og atelieret på Kikutkollen ved Edvard Munchs atelier på Ekely i Oslo.

FRA E18: Høvikodden og kunstsenteret sett fra E-18 ikke langt fra Sandvika. I skogen ved kunstsenteret kan «Dødshuset» få plass. Foto: NTB Scanpix
FRA E18: Høvikodden og kunstsenteret sett fra E-18 ikke langt fra Sandvika. I skogen ved kunstsenteret kan «Dødshuset» få plass. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Henie Onstad Kunstsenter er interessert i «dødshuset». Vi er i samtaler med direktør Tove Hansen, men det er litt for tidlig å gå ut med detaljer om hva det blir til, sier Melgaard.

Han forteller at flere utenlandske byer og investorer skal være interessert i «A House to die in». Kunstneren vil ikke si hvilke byer det er snakk om, men forteller at de skal ha kontakt med utenlandske interessenter i løpet av juni.

Har troen på Henie Onstad

HENIE ONSTAD: Hit til Høvikodden i Bærum kan Bjarne Melgaards «A House to die in» havne. - Vi ønsker det velkommen og er i dialg både med Melgaard og Bærum kommune, sier museumsdirektør Tone Hansen.
HENIE ONSTAD: Hit til Høvikodden i Bærum kan Bjarne Melgaards «A House to die in» havne. - Vi ønsker det velkommen og er i dialg både med Melgaard og Bærum kommune, sier museumsdirektør Tone Hansen. Vis mer

- Jeg ønsker først og fremst at huset skal bli bygget i Norge, og i nærheten av Oslo. Beliggenheten på Henie Onstad Kunstsenter er fantastisk. Jeg tror det ville bli flott der ute, i skogen. Men som sagt, det er for tidlig å si noe endelig i saken. Litt seinere på våren vet vi nok mer, sier Melgaard.

Da Oslo kommune vendte tommelen ned for «dødshuset» på Kikut i september i fjor, gikk lufta litt ut av troikaen som har jobbet med prosjektet i flere år.

Men det tok ikke lang tid før utenlandske investorer tok kontakt. Melgaard har hele tida vært sikker på å få realisert planene, i Norge eller et annet sted i Europa.

- Jeg skal også ha en stor retrospektiv utstillingen på Henie Onstad-senteret i 2021, legger Melgaard til.

- Flere vil ha «dødshuset»

Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Thorsen forteller at det er flere interessenter enn kunstsenteret på Høvikodden.

TROIKAEN: Troikaen bak husprosjekt «A House to die in», kunstner Bjarne Melgaard, utbygger Olav Selvaag og Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Thorsen (til v.) Foto: Anders Grønneberg
TROIKAEN: Troikaen bak husprosjekt «A House to die in», kunstner Bjarne Melgaard, utbygger Olav Selvaag og Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Thorsen (til v.) Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Vi ser på flere tilbud, både fra Norge og utlandet. Vi har ikke gått aktivt ut, men blitt kontaktet av interessenter som ønsker «dødshuset», sier Kjetil Trædal Thorsen til Dagbladet.

Han forteller Melgaard, Selvaag og Snøhetta ikke har det travelt, men håper på en avklaring i løpet av året.

- Nå framover tar vi kontakt med dem som har ytret ønske om å ha «dødshuset», så vil vi vurdere de ulike tilbudene og mulighetene, sier Kjetil Trædal Thorsen.

- Velkommen hit

Henie Onstad Kunstsenter ønsker «A House to die in» velkommen.

- STRÅLENDE: Direktør Tone Hansen ved Henie Onstad-sentret synes det er en strålende íde å få «dødshuset» til Høvikodden. Foto: Lars Eivind Bones
- STRÅLENDE: Direktør Tone Hansen ved Henie Onstad-sentret synes det er en strålende íde å få «dødshuset» til Høvikodden. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Vi ønsker å oppgradere og gjøre området rundt oss mer attraktiv for både turgåere og kulturinteresserte, og er i dialog med Bærum kommune om å se på ulike muligheter. Og det er der Bjarne Melgaards fantastiske kunstskulptur kommer inn, sier direktør Tone Hansen ved Henie Onstad Kunstsenter.

Hun forteller at det er bare på planleggingsstadiet ennå, men at grunneier Bærum kommune er positivt til oppgradere området.

- Jeg synes det er en strålende idé å få «A House to die in» til Henie Onstad Kunstsenter, men det er også opp til kommunen og Melgaard - men kunstverket og bygget er hjertelig velkommen hit, sier Tone Hansen.