HUN BESTEMMER: Centerpartiets leder Annie Lööf (C) hilser på riksdagens talman Andreas Norlén foran den andra såkalte talmansrundan
Foto: Fredrik Persson/TT / NTB scanpix
HUN BESTEMMER: Centerpartiets leder Annie Lööf (C) hilser på riksdagens talman Andreas Norlén foran den andra såkalte talmansrundan Foto: Fredrik Persson/TT / NTB scanpixVis mer

Svensk regjeringskrise

Vil heller støtte fienden enn å være avhengig av Jimmie Åkesson

Stefan Löfven fortsetter trolig som statsminister etter at den borgerlige alliansen har kollapset.

Kommentar

Et solid flertall i Riksdagen vendte tommelen ned for Moderaternas partileder Ulf Kristerssons forsøk på å danne regjeringen sammen med Kristendemokratene. Centerpartiet og de Liberale ville ikke støtte sine gamle venner i Alliansen.

Dermed blir det trolig Centerparti-leder Annie Lööfs oppgave å berede grunnen for at den rødgrønne regjeringen, ledet av Stefan Löfven, fortsetter med støtte av de to sentrumspartiene, i tillegg til Vänsterpartiet.

Selv om talmannen i Riksdagen har tre forsøk til på å finne et regjeringsalternativ før det må lyses ut nyvalg, ender det trolig med at Löfven får feire jul i statsministerboligen Rosenbad. Annie Lōōf kommer til å foreslå to alternativ for talmannen; enten en regjering sammensatt av Alliansen og Miljøpartiet de grønne, eller en storkoallisjon.

Ingen av dem er realistiske. Ikke minst fordi Annie Lööf i praksis avblåste regjeringskrisa i svensk politikk før onsdagens avstemning i Riksdagen. I et intervju med SVT tirsdag kveld sa Centerparti-lederen at hun kunne leve med en regjering ledet av Löfven. Det eneste hun ikke kunne godta var en regjering som er avhengig av SDs støtte.

Dermed kan Lõfven lene seg tilbake og vente på oppdraget mens man for ordens skyld stemmer ned det andre forsøket på å danne regjering. Det kan skje allerede om en uke.

Selv om Lööfs venstrevri vakte sjokk og vantro da den endelig kom, er ikke utfallet så overraskende. Allerede valgnatta var det flere som kjølig regnet seg fram til at Löfven ville bli sittende når støvet hadde lagt seg. Det skyldtes nettopp at Lõöf og Centerpartiet satt med nøkkelen, ikke Jimmie Åkesson og SD.

Det var til og med dem som spådde at Lööf selv kunne ende som statsminister hvis krisa bare ble dyp nok.

Moderaternas leder Ulf Kristersson har åpenbart ikke hatt en god nok plan for hvordan han skulle holde den borgerlige alliansen enig og tro etter valget. Splittelsen i Alliansen har vært synlig siden valgnatta, og etter to måneders separasjon, var det klart for skilsmisse. Det har ikke vært et harmonisk samliv, men partnerne har klart å holde sammen så lenge de hadde en felles ytre fiende i de rødgrønne. Det skjøre samholdet klarte Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna overraskende enkelt å slå en kile inn i, tross at partiet fikk lavere oppslutning enn fryktet.

Kort etter valget ble det klart at både Moderaterna og Kristendemokratene kunne gi SD innflytelse i bytte mot regjeringsmakt, men hvordan kunne Kristersson ha trodd at han kunne få sine to sentrumskamerater med på en slik manøver og et så dramatisk linjeskift?

Centern og Annie Lööf var Jimmie Åkessons hovedmotstander i valgkampen. Åkesson sa at hans mål var å utrydde de liberale partiene fra svensk politikk.

Når Lööf ble tvunget til å velge mellom pest og kolera, var valget til slutt enkelt.