GODE KOLLEGER: Søndag blir det avgjort hvem av disse tre nominerte kvinnene som får Heddaprisen 2014. - Bare det å være nominert er en seier, sier skuespillerne Mariann Hole, Heidi Ruud Ellingsen (blå kjole) og Ingjerd Egeberg (til høyre). Foto: Anders Grønneberg
GODE KOLLEGER: Søndag blir det avgjort hvem av disse tre nominerte kvinnene som får Heddaprisen 2014. - Bare det å være nominert er en seier, sier skuespillerne Mariann Hole, Heidi Ruud Ellingsen (blå kjole) og Ingjerd Egeberg (til høyre). Foto: Anders GrønnebergVis mer

- Vil heller være «bad guys» enn «good girls»

Hvem av dem stikker av med Heddaprisen?

Det er tøft å dykke ned i utfordrende roller.

Da Mariann Hole spilte den krevende Lulu-rollen, var hun nær ved å gi opp.

- «Lulu» er det mest krevende jeg noen gang har gjort.

- To og en halv time hvor jeg vrenger min styggeste side ut, sier Mariann Hole.

Redd for å mislykkes Vi sitter på en frokostkafé i Oslo sammen med de tre Hedda-nominerte kvinnene Ingjerd Egeberg, Heidi Ruud Ellingsen og Mariann Hole.

KAFÉFROKOST:  Mariann Hole (fra v.), Ingjerd Egeberg og Heidi Ruud Ellingsen er travle skuespillere, men vi fant et tidspunkt alle de Hedda-nominerte kunne møte - en tidlig sommermorgen i Oslo. Foto: Anders Grønneberg
KAFÉFROKOST: Mariann Hole (fra v.), Ingjerd Egeberg og Heidi Ruud Ellingsen er travle skuespillere, men vi fant et tidspunkt alle de Hedda-nominerte kunne møte - en tidlig sommermorgen i Oslo. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Jeg var så redd for å mislykkes at jeg bestemte meg for enten så slutter jeg, eller så spiller jeg teater i mange år til, sier Hole.

Resultatet ble strålende kritikker og Hedda-nominasjon, og i tillegg forteller hun at Lulu kurerte henne for stressa nerver. Nå kan det bare komme det som kommer.

- Måtte komme vekk Ingjerd Ekeberg har lang fartstid i Teater-Norge, både som skuespiller og teatersjef. Nå er hun tilbake på Nationaltheatret etter noen år i distriktene.

- Etter 20 år på institusjonsteatre måtte jeg komme meg vekk.

- Jeg klarte ikke å gi så mye, og syntes det var riktig å slippe til nye krefter. Måtte lufte meg - finne meg sjøl, sier Ingjerd Egeberg.

Lite champagne Hun forteller at man setter skuespillermoralen på prøve når man satser utenfor Oslo og oppsøker landsbygda.

- Det er lite paljetter og champagne på turné.

- Der spiller vi på samfunnshus som er så kalde at du må sitte på radiatorer for å få varmen i deg, sier Egeberg. Selv bor hun på bygda, nærmere bestemt på Moelv med mann og barn - to timer fra Oslo.

Ingen falsk beskjedenhet Ingjerd Egeberg og Mariann Hole kjenner hverandre godt fra flere scener. Heidi Ruud Ellingsen er et ungt talent med solid teater og musikalerfaring. Å være Hedda-nominert gir kvinnene følelsen av å ha vunnet.

Juryen har sett 150 forestillinger.

- Vi tre er plukket ut av veldig mange. Å komme hit er å passere det berømte nåløyet. Det er ingen grunn til å vise falsk beskjedenhet her, sier Heidi Ruud Ellingsen

- Alltid en frykt - Vi lever på rusen av å være nominert, legger Mariann Hole til og Ingjerd skyter kontant inn: - Heddaprisen er den kuleste prisen.

EN GOD KLEM: Mariann Hole gir Heidi Ruud Ellingsen en klem mens Ingjerd Egeberg orienterer seg på vei ut i sommersola etter en tidlig frokost.
EN GOD KLEM: Mariann Hole gir Heidi Ruud Ellingsen en klem mens Ingjerd Egeberg orienterer seg på vei ut i sommersola etter en tidlig frokost. Vis mer

- Det er alltid en frykt for ikke å få det til. Ingen fast måte å øve inn nye roller på, sier Heidi Ruud Ellingsen.

Og når det kommer til valg av roller, er kvinnene unisone. De vil heller være «bad guys enn good girls».

- Deilig å være fæl - Det er deilig å være stygg og fæl. Det er en kraft i oss, sier Heidi.

- Vi er upolerte alle sammen, kommer det fra Mariann.

- Det er bedre å være agerende enn reagerende. Man blir reflektert av å sette seg inn i roller og andre menneskers sjelsliv, sier Ingjerd.

TRE STERKE KVINNER: Heidi Ruud Ellingsen, Ingjerd Egeberg og Mariann Hole er vist seg som markante skuespillere.
TRE STERKE KVINNER: Heidi Ruud Ellingsen, Ingjerd Egeberg og Mariann Hole er vist seg som markante skuespillere. Vis mer

- Ja, det er selvransakende, repliserer Heidi.

Et bedre menneske? - Blir man et bedre menneske av å være skuespiller og leve ut følelser, sinne og lengsler, spør Dagbladet?

- Nei, kommer det kontant fra kvinnene.

Men Mariann Hole innrømmer at i perioden hun vrengte sjela si ut i Lulu, var hun en mykere og snillere person hjemme og utenom scenen.

Ingjerd Egeberg om Mariann Hole:
- Mariann er for meg en skuespiller som evner å sette seg selv til side og gå helt blank inn i de vanskeligste oppgaver. Hun er i besittelse av»star quality», men framfor alt er hun et nydelig menneske.

Ingjerd Egeberg om Heidi Ruud Ellingsen:
- Heidi møtte jeg for første gang «live» i dag, og det møtet ga mersmak. Jeg er helt sikker på at med hennes sceniske allsidighet og utrolige utstråling, vil roller og nominasjoner komme tett som hagl i tida framover.

Mariann Hole om Ingjerd Egeberg:
- Ingjerd er ikke bare en fantastisk skuespiller hun er også en god venn og kollega. Hun er et modig menneske som tør å ta sjanser, plass og gå egne veier. Et forbilde.

Mariann Hole om Heidi Ruud Ellingsen: - Jeg husker jeg så Heidi på tv da hun vant hovedrollen i «Singing in the rain» og ble utrolig imponert. Hun ser liten og yndig ut men har en enorm kraft, hun er et mulitalent, som behersker alle sjangre.

Heidi Ruud Ellingsen om Mariann Hole: - Mitt inntrykk av Mariann er en særegen og modig skuespiller som tar sjanser.

Heidi Ruud Ellingsen Ingjerd Egeberg: - Har ikke sett Ingjerd på scenen, men hun inspirerer meg med sin allsidige karriere, og holdning til yrket.