Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil hindre klipp og lim i nettavisene

Dn.no tar til orde for felles retningslinjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Redaksjonsklubben i Dn.no har skrevet et høringsforslag der de tar til orde for påkrevd dyplenking i sitatsaker, melder Journalisten.

Dyplenking får du for ordens skyld et eksempel på i slutten av forrige linje. Det skiller seg fra vanlig lenking ved å lede direkte til artikkelen som siteres, ikke til nettmediets forside.

Forslaget, som klubben håper å få støtte for i Norsk Journalistlags organer, tar sikte på å gjøre det mer lønnsomt å drive god egenprodusert nettjournalistikk enn å basere seg på klippejournalistikk.

«...dyplenking vil trolig premiere god egenprodusert journalistikk i de mindre redaksjonene i langt større grad enn i dag. Det å lage mange klippesaker trenger ikke lenger være mer lønnsomt enn å lage én egensak, dersom egensaken fører til dyplenking i andre større trafikkmaskiner,» heter det i forslaget. 

Dersom en journalist siterer en annens sak og dyplenker, får altså opphavsmannen uttelling i form av verdifulle klikk. Jo flere som siterer og lenker, jo flere blir klikkene.

- Noen mindre nettsteder kan basere seg på klipp og lim og tjene greit på det, mens de som har tatt utgiftene og laget sakene ikke får noe. Da blir det mer fristende å gjøre det som er billigst. Vi vil vri litt på lønnsomhetsaspektet, altså hva som lønner seg mest i forhold til hva som lønner seg minst, ved å få journalister til å konsekvent lenke tilbake til originalsaken, sier DN.nos klubbleder Martin Rieber Sparre til Dagbladet.no.

Det endelige målet med forslaget er å utvikle felles retningslinjer for dyplenking og klipping fra andres saker, men i første omgang håper klubben i Dn.no å gjøre norske journalister bevisste på problematikken.

- Et eventuelt vedtak er ikke det viktigste nå, det er å få i gang en prosess. Og den prosessen kan til slutt føre til et vedtak, sier Rieber Sparre.

FORSLAG: Klubben i Dn.no vil at det utvikles felles retningslinjer for dyplenking i sitatartikler, slik at det blir mer lønnsomt å skrive gode egensaker enn å klippe og lime. Foto: NINA HANSEN
FORSLAG: Klubben i Dn.no vil at det utvikles felles retningslinjer for dyplenking i sitatartikler, slik at det blir mer lønnsomt å skrive gode egensaker enn å klippe og lime. Foto: NINA HANSEN Vis mer
image: Vil hindre klipp og lim i nettavisene

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!