Vil ikke betale for Woodys Barcelona-film

Katalanske skattebetalere murrer.

(Dagbladet.no): - Et kjærlighetsbrev til Barcelona, har Woody Allen kalt sin nye film, som for øyeblikket spilles inn i den spanske byen.

Men ikke alle byens innbyggere er like begeistret for kjærlighetsbrevet hans. Barcelona er hovedstaden i det katalanske distriktet i Spania, og katalanske myndigheter sponser filmen med ti prosent av budsjettet – til sammen 1, 87 millioner dollar.

- Dette er en enorm reklame for byen, som vil bli sett over hele verden, sier Barcelonas ordfører Jordi Hereu, ifølge Reuters.

Men millionstøtten provoserer både skattebetalere og folk i det katalanske filmmiljøet. Fordi katalansk, og ikke spansk, er hovedspråket i den katalanske regionen, må de lokale filmene som regel spilles inn på katalansk for å få støtte. Og selv om språket er på plass, mener mange at det er altfor vanskelig å få nok penger.

- Han (Allen, red. anm.) må tro vi er et nokså dumt folk, skriver avisa El Periódico i en lederartikkel. Avisa gjorde også en spørreundersøkelse blant leserne sine, der 75 prosent mente at pengestøtten er utsvevende.

Woody Allens film spilles inn på engelsk. Men filmen er en co-produksjon mellom Allen og det spanske filmselskapet Mediapro, og en stor andel av filmarbeiderne er spanske. Derfor er det også en del filmfolk som mener produksjonen kommer distriktet til gode.

Hovedrollene i filmen spilles av amerikanske Scarlett Johansson og de spanske stjernene Penélope Cruz og Javier Bardem.

OMSTRIDT PENGESTØTTE: Spanske skattebetalere betaler ti prosent av Woody Allens nye film, hvor Scarlett Johansson spiller en av hovedrollene. Foto: SCANPIX / AP / MANU FERNANDEZ
OMSTRIDT PENGESTØTTE: Spanske skattebetalere betaler ti prosent av Woody Allens nye film, hvor Scarlett Johansson spiller en av hovedrollene. Foto: SCANPIX / AP / MANU FERNANDEZ Vis mer