- Vil ikke debattere

Otto Jespersen nektet i går å stille til TV-debatt etter at Kjell Magne Bondevik kalte humoren hans for rein mobbing. - Du må gjerne kalle meg feig, men hvorfor skal jeg debattere og kommentere mine egne ting? sier han og håper på forståelse.

Tirsdag morgen valgte komikeren å kommentere bråket til NRK:

- Jeg må jo si at jeg er litt overrasket over at det jeg sitter og sier i Torsdagsklubben, som er et humorprogram, skal ha injurierende kraft overfor landets statsminister, sier Otto Jespersen ifølge NTB.

- Det er da ingen som på fullt alvor kan tro at jeg mener det jeg sier helt bokstavelig, at jeg har tenkt å få over en leiemorder fra Sverige for å ta livet av ham. Det faller på sin egen urimelighet.

Komikeren er uenig i kritikken mot programmet og mener at Kåre Valebrokk ikke skulle ha stoppet reprisesendinga.

Mandag kveld, da reprisen av torsdagsklubben ble tatt av plakaten, var Jespersen lite lysten på å kommentere saken overfor Dagbladet.

- Hva synes du om at TV2s sjefredaktør, Kåre Valebrokk, stoppet appellen din i reprisesendingen?

- Dette tar jeg internt i TV2. Men det er litt rart å få slik informasjon gjennom pressen, vedgikk Jespersen.

Sliten

- Jeg vil vente til tirsdag eller seinere i uka før jeg eventuelt sier noe i sakens anledning. Først vil jeg snakke med kolleger. Men nå er jeg ganske sliten. Telefonen har ikke stått i hele dag.

- Hva sier Valebrokks beslutning om satirens kår i Norge i dag?

- Nå er jeg så sliten at jeg ikke orker å mene noe om satirens kår...

- Det er ikke ofte at en politiker har klart å redigere mediene i Norge i fredstid. Er det et lite tankekors at det skjedde nå?

- Spør du meg, så er det et ganske stort tankekors, sa Jespersen, og ba om forståelse for at han var sliten og ville vente med å uttale seg.

- Jeg har bare beklaget et par punkter. Derfor var det naturlig å fjerne monologen fra reprisesendingen også, uttrykte Valebrokk i «Tabloid» på TV2 i går.

Valebrokk ville ikke innrømme at han har bøyd av for kritikken fra Bondevik.

- Men jeg mener Otto Jespersen gikk over streken et par ganger. Den ene gangen var da han spøkte med «tung medisinering», og den andre gangen var da han inviterte Christer Pettersson til Norge, sa Valebrokk , og avviste enhver påstand om sensur.

Otto Jespersen blir nedringt etter at han under forrige sending av «Torsdagsklubben» harselerte så kraftig med Kjell Magne Bondevik at statsministeren kalte ham feig og ondskapsfull, og uttalte at han bedriver rein mobbing.

Feigt?

- Det har vært en sinnssyk pågang av alt fra presse til debattprogrammer på tv som vil ha meg med, sier Jespersen.

Men det hjelper lite: OJ nekter å forklare sine egne utspill, selv om alle vil høre hva han egentlig mener.

- Du synes ikke det er feigt å ikke diskutere med dem som føler seg ille berørt av deg?

- Du må gjerne kalle meg feig, men hvorfor skal jeg debattere og kommentere mine egne ting? Det ser jeg ingen grunn til. Folk får ta det som de vil, og oppfatte ting forskjellig. Jeg har ingen bruksanvisning for hvordan dette skal absorberes.

Ond sirkel

- Mitt forum er «Torsdagsklubben». Hvis jeg skal gå inn i dialog med alle som mener noe om det som skjer i programmet, havner det fort i en ond sirkel og mye tull. Det er sånn jeg ser det. Jeg håper på litt forståelse for det. Når man har et uttrykk i et program, så kan man ikke debattere sine egne ting og forsøke å forklare det man driver på med. Dette er mitt forum, sier OJ.

Han sammenlikner seg med en forfatter som utgir ei bok, eller en kunstner som lager et maleri.

- Man kan jo ikke stå ved maleriet under hele utstillingen og forklare hva som egentlig foregår på lerretet. Det er ikke sånn det funker, sier Jespersen.

- Har du forståelse for reaksjonene som har kommet?

- For så vidt har jeg forståelse for at noen reagerer, folk er forskjellige.

Ukebladreferanser

- Kan du forklare hvorfor Bondevik fikk det han fikk i forrige program? Har det noe å gjøre med hans opptredener i diverse ukeblader den siste tida?

- Det er mulig at de som følger med litt finner noen referanser, men jeg ser ikke noe behov for å forklare det, egentlig. Han er statsminister i Norge.

GIR SEG IKKE: Det hjelper ikke at Kjell Magne Bondevik er statsminister i Norge. Han må finne seg i OJs skarpe satire, selv om han føler seg mobbet.