Vil ikke endre dette

Konsertarena beklager bruk av «horer og negrar» i promotering. Bandet synger imidlertid ordene og vil ikke endre på dem. - Det er en del av sjømannshistorien, sier Gunnar Andersen.

FJERNET: Konserthuset Festiviteten fjernet denne teksten etter den ble trykket i et programhefte og sendt ut til over 10 000 mennesker.
FJERNET: Konserthuset Festiviteten fjernet denne teksten etter den ble trykket i et programhefte og sendt ut til over 10 000 mennesker. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Konserthuset Festiviteten i Haugesund beklager etter at det ble sendt ut et programhefte med ordene «horer og negrar» til over 46 000 personer på Haugalandet, skriver Haugesunds Avis.

Teksten er fra pressemeldingen til Haugesund-bandet 3 Busserulls hvor det står:

« … alt fra vakre ballader til «jodling om horer og negrar og øl og brennevin» – i polkatakt!!! Alt serveres med bøttevis av sjølironi».

Konserthussjef Tom-Erik Arnfinsen legger seg flat over at det ikke ble sjekket før det gikk i trykken.

- Teksten har vi fått fra arrangøren, og vi må bare beklage og legge oss langflate for at dette ikke ble oppdaget i korrekturen. Det hører ikke hjemme i våre kanaler, sier Anfinsen til Haugesunds Avis.

Vil ikke sensurere

Ordene stammer fra en sjømannsvise skrevet på 50-tallet, forteller Gunnar Andersen i 3 Busserulls til Dagbladet. Bandet har brukt den i en pressemelding i ti år.

- Har dere forståelse for at folk kan reagere på ordene «horer og negrar»?

- Ordet «horer» brukes 17 ganger i en Dagbladet-reportasje, så jeg synes at det er fintfølende å reagere på det, sier 72-åringen.

Ordet «horer» gir 1820 resultater på Dagbladets sider.

- Forstår dere at «negrar» er rasistisk?

- Det er ikke ment rasistisk i tiden den er skrevet. Sangen er om en sjømann som reiser til østkysten i Afrika, han synes det er eksotisk å se afrikanere.

ARTIST: Gunnar Andersen er en sanger, revyartist, komponist og programleder. Foto: privat
ARTIST: Gunnar Andersen er en sanger, revyartist, komponist og programleder. Foto: privat Vis mer

3 Busserulls er en revy- og visesanggruppe opprinnelig fra Karmøy, som debuterte allerede i 1962, og siden har holdt det gående i forskjellige former. Gruppa har samarbeidet med flere store norske artister og er som legender å regne på sørvestlandet.

- Formidler historien

- Det er bred enighet om at «neger» er rasistisk i dag, vil dere forandre på det nå?

- Det er ikke min oppgave å sensurere en sjømannsvise fra 50-tallet. Samtidig er det en signaturmelodi for oss, så vi kan ikke kutte den ut.

- Mange vil oppleve dere som rasistiske?

- Jeg kan med hånda på hjertet si at vi ikke er rasistiske. Jeg føler at jeg formidler en del av sjømannshistorien. Vi oppsto ved å synge om sildefiskere og uteseilere - og fulgte utviklingen til oljeeventyret, sier han.

LYKKEHJUL: Det britiske frokost-TV-programmet «This Morning» får hard medfart etter dette innslaget. Video: «This Morning» / ITV Vis mer

Endrer pressemelding

Pressemeldingen ble endret etter at Festiviteten oppdaget glippen. Nå står det følgende:

« … historien om jodling, fest og baluba, om skjenkepolitikk og dobbeltmoral. Med humor og sjølironi forteller Gunnar Andersen sin historie.»

Men Andersen står på fast på å beholde visa i sin opprinnelig form.

- Den har blitt spilt i over 70 år og ligget på norsktoppen. Den har ikke blitt kritisert før nå, så jeg sier som på godt sjømannsspråk «no way».

GÅR GALT: Under en nyhetssending for 2 News Oklahoma går det galt for anker Julie Chin. I introduksjonen sliter hun med å finne ordene og får ikke ut hele setninger. Dette viste seg og ikke være en tabbe. Video: 2 News Oklahoma. Vis mer

- Følger med på «kanselleringskulturen»

Haugesunds befolkning har åpenbart ikke latt seg skremme av ordbruken, fordi helgens konsert er utsolgt.

- Det har de aldri blitt, så jeg forstår ikke hvorfor de skal bli det nå. De som reagerer på pressemeldingen, har nok aldri vært vårt publikum. Det er ikke et mål å bli likt av alle.

Andersen sier han følge med på «kansellerings- og wokekulturen» - og at det er mange som synes det har gått for langt.

- Sist var Karpe som ble kritisert for ordet «homse» i sangen sin, så jeg er bevisst, men jeg vil ikke endre på historien, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer