Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke gi kunsten sin til Norge

Stein Erik Hagens kunstsamling, som skal være verdt en milliard kroner, doneres ikke til Nasjonalmuseet.

OVER 2000 VERK: Forretningsmannen Stein Erik Hagen foran sine Mapplethorpe og Munch-bilder på Munch Museet i Oslo i 2016. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OVER 2000 VERK: Forretningsmannen Stein Erik Hagen foran sine Mapplethorpe og Munch-bilder på Munch Museet i Oslo i 2016. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges største private kunstsamling, Canica-samlinga, blir «overhodet ikke» en gave til den norske stat, melder Morgenbladet.

- At samfunnet skal bruke hundrevis av kvadratmeter på å vise kunstsamlingen til en rik privatperson, det tror jeg veldig mange vil være imot. Så er det en del skattemessige komplikasjoner. Man må betale mye skatt for å gi bort dette, forteller Stein Erik Hagen til avisa.

Tilbake i 2016 ble det gjort kjent at en avtale mellom Hagen og Nasjonalmuseet ga sistnevnte fri tilgang på hans private samling. De 2000 verkene skulle bli benyttet fritt av Nasjonalmuseet og har en antatt verdi på en milliard kroner, ifølge Dagens Næringsliv. Fire måneder seinere ble forhandlingene avbrutt. Hagen følte seg misbrukt i et politisk spill om framtida til Nasjonalmuseet.

Vil ikke bli kritisert


I intervjuet med Morgenbladet forteller Hagen at om han gir bort kunstsamlinga til Nasjonalmuseet vil han få mye kritikk og at det blir krevende for ham å gi den bort. Han mener det er bedre å låne den ut til midlertidige utstillinger og oppbevare verkene andre steder i kortere perioder. Han sier også at han vil mye heller gi den bort til Danmark.

- Jeg tror hovedgrunnen til at jeg ikke ønsker å donere til Nasjonalmuseet, er at jeg blir kritisert. Det kommer til å bli masse kritiske røster, og da er det bedre å sitte stille og fortsette status quo.

Canica-samlinga blir nå vist i utstillinga «Nordisk modernisme - Inventing the Future» ved Kunsten Museum of Modern Art i Aalborg.

Ga lysende tre til Oslos befolkning


I 2018 kom Hagen hjem fra kultfestivalen Burning Man i Nevada-ørkenen med en gave til Oslo. Et lysende plasttre til en verdi av tre millioner kroner som han så for seg skulle stå en plass alle kunne komme og nyte synet av.

Installasjonen «The Tree of Ténéré» er 18 meter høyt og 18 meter i diameter. Det er foreløpig ukjent om når og hvor treet blir plassert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!