Vil ikke gi serieforfatterne Bragepris

Anne Oterholm får uventet støtte.

Schibsted Forlagene etterlyser en kategori for underholdningslitteratur i Brageprisen. Det synes forfatterforeningens Anne Oterhom er en dårlig ide. Hun får støtte fra uventet hold.

- Jeg synes det er galt å lage en egen Bragepriskategori for underholdningslitteratur. Hvorfor kan ikke serieforlagene lage en egen pris? Krimforfatterne har Rivertonprisen, det er ingen dustepris, sier Anne Oterholm, formann i Den norske Forfatterforening.

I gårsdagens Dagbladet etterlyste Wenche Haugsand, forlagssjef i Schibsted Forlagene en egen kategori for underholdningslitteratur i Brageprisen. Hun synes Margit Sandemo er en verdig Brageprisvinner.

- Når ikke opp

- Hvis Haugsand ønsker at Margit Sandemo skal få Brageprisen, oppfordrer jeg henne til å melde opp Sandemo i kategorien skjønnlitteratur. Serieforfattere kan søke medlemsskap i forfatterforeningen og forlagene deres kan melde dem til Brageprisen. Begge steder vil de bli vurdert etter litterær verdi. De vil sannsynlivis ikke nå opp, sier Oterholm.

- Hvorfor ikke?

- Dette handler ikke om å være i eller utenfor «det gode selskap» slik Haugsand skriver. Skjønnlitteratur og serielitteratur er to helt forskjellige sjangere. Det er større fokus på litterær kvalitet i skjønnlitteraturen, mens våre forfattere prøver å sprenge grenser og være nyskapende, er serieforfatterne mer opptatt av å følge konvensjonene. Romanene skrives over flere år, ikke over et par måneder som seriebøkene, sier Oterholm.

- Slutt å sutre

FÅR STØTTE: Elisabeth Sperre Alnes får støtte av May Grethe Lerum, forfatter og litteraturkritiker i VG Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
FÅR STØTTE: Elisabeth Sperre Alnes får støtte av May Grethe Lerum, forfatter og litteraturkritiker i VG Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

- Brageprisen har en åpen kategori hvert år. Er det greit at serielitteraturen gjør en gjesteopptreden?

- Den åpne kategorien blir ofte benyttet til å rette søkelyset mot sjangere som ikke får så mye oppmerksomhet. Serielitteraturen selger i bøtter og spann, den trenger ikke mer oppmerksomhet, sier Oterholm.

May Grethe Lerum er forfatter og litteraturkritiker i VG. Hun er mest kjent for bokseriene «Livets døtre» og «Solgudens krukke».

- I stedet for å sutre, bør forlagene skjerpe seg. De kan ikke gå ut og kreve en egen Bragepriskategori for en sjanger som er så full av møkk. Dere er i ferd med å undergrave underholdningslitteraturen fordi dere gir ut så mange dårlige bøker. Ta ansvar for å holde utgivelsene på et visst nivå før dere skriker etter priser, sier Lerum.

Side om side

Hun mener det var grunn til å sutre da hun debuterte i 1993.

- Folk leste serier i smug fordi de ble stemplet som «husmorlitteratur». I dag er fordommene nesten borte. Vi finnes på bibliotekene, vi blir bedt om å holde foredrag på skolene og vi blir tatt på alvor av forfatterkolleger og media. Bøkene våre og Brageprisvinnerne står side om side i kiosken, sier Lerum.

Hun mener dessuten at en egen underholdningskategori i Brageprisen vil bli praktisk vanskelig.

- Vi har omtrent 25 serieforfattere i Norge, tilsammen gis det ut rundt 8 serier i året. Det sier seg selv at det ikke er nok aktører i sjangeren for en egen pris, sier Lerum.

Hun understreker at Margit Sandemo fortjener ikke bare Bragepris, men Kongens fortjenestemedalje i gull.