Fredriksen-kunst på Nasjonalmuseet

Vil ikke gripe inn i Fredriksen-avtale

Rødt krever granskning fra Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) etter at døtrene til milliardær John Fredriksen får stille ut kunst på Nasjonalmuseet. Det vil ikke Trettebergstuen.

KRAV: Rødt krever granskning fra kultur- og likestillingsminister, Anette Trettebergstuen, i kjølvannet av samarbeidet mellom Nasjonalmuseet og døtrene til Norges rikeste mann. Trettebergstuen vil ikke gripe inn i saken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KRAV: Rødt krever granskning fra kultur- og likestillingsminister, Anette Trettebergstuen, i kjølvannet av samarbeidet mellom Nasjonalmuseet og døtrene til Norges rikeste mann. Trettebergstuen vil ikke gripe inn i saken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Døtrene til Norges rikeste mann, John Fredriksen - Cecilie og Kathrine Fredriksen - har fått et helt rom i Nasjonalmuseet til å stille ut verk fra sin egen kunstsamling. Flere hundre millioner kroner skal brukes til å kjøpe inn kunst og investere i felles satsinger, ifølge Aftenposten.

Samarbeidet mellom museet og Fredriksen-døtrene har imidlertid ikke vært uten kontroverser. Flere har reagert på at døtrene til Norges rikeste mann - og som ikke betaler skatt til Norge - får låne bort sin kunstsamling til Nasjonalmuseet. Blant dem som reagerer er Rødt.

Stortingsrepresentant for partiet, Hege Bae Nyholt, har sendt et skriftlig spørsmål til kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen der det kreves granskning av om avtalen mellom Nasjonalmuseet og selskapet Fredriksen Family Art Company, er i tråd med Nasjonalmuseets samfunnsoppdrag og internasjonale retningslinjer.

Trettebergstuens svar på Nyholts spørsmål kommer lenger ned i saken.

Reagerer

På spørsmål fra Dagbladet om hvorfor Nyholt reagerer sier hun at det er todelt.

- Det er kommet fram blant annet gjennom kunst-oppropet at det er en del ting ved avtalen som kan stille spørsmål ved om de tjener på det. Det er ikke en uselvisk handling, sier Nyholt til Dagbladet.

Hun trekker også fram en tidligere sak fra Dagbladet der redaktør i kunsttidsskriftet Kunstkritikk, Marian Enge, reagerte kraftig på avtalen, og kalte det en form for «artwashing».

- Hvis man til gjengjeld får veiledning som gjør at man kan investere i kunst som øker formuen er det en handel. Da blir det noe annet enn om man låner ut privat kunst fra egen samling. Vi setter spørsmålstegn ved avtalen, sier Nyholt.

Avtalen museet har med Fredriksen-døtrene innebærer en varighet på ti år. Museet skal blant annet låne deler av rederarvingenes kunstsamling, og Fredriksen-døtrene finansierer flere store utstillinger og et forskningsprogram.

Dagbladet har sendt over kritikken fra Nyholt til Kathrine og Cecilie Fredriksens pressekontakt. Kritikken er så langt ikke besvart.

- Avgjør samarbeid selv

I svaret fra Anette Trettebergstuen til Nyholt, svarer ministeren at avtalen mellom Nasjonalmuseet og Fredriksen Family Art Company er i tråd med forutsetningene for statlig tilskudd. Hun sier videre at det er vanlig at offentlig finansierte museer og private aktører inngår samarbeid.

- Nasjonalmuseet er en selvstendig stiftelse som selv bestemmer og avgjør hvilke type samarbeidsavtaler de velger å inngå med private aktører. Departementet går derfor ikke inn i hver enkelt sak, svarer Trettebergstuen.

Statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Odin Adelsten Aunan Bohmann sier til Dagbladet at Nasjonalmuseet selv må sørge for at avtalene de inngår er i tråd med International Council of Museums (ICOM) sitt etiske regelverk.

- Vi forutsetter selvfølgelig at museet ikke kompromisserer med sin selvstendighet, faglige vurderinger og at man respekterer kunstens frihet og autonomi, sier Bohmann til Dagbladet.

I etterkant av åpningen av museet sa partnerskapsansvarlig ved Nasjonalmuseet, Anne-Birte Rasmussen Snilsberg, at Nasjonalmuseet er pålagt politiske føringer om å øke sin egeninntjening. Derfor må de samarbeide med flere partnere.

Når det gjelder kravet om at Nasjonalmuseet og andre museer har et krav til egeninntjening, svarer Bohmann at norske museer historisk sett har vært, og fortsatt er, avhengige av private bidragsytere.

- Mye av økonomien til museene er tuftet, nettopp på egeninntekter. Museene må utnytte sitt potensial for egeninntekter og utvikle andre inntektskilder enn det offentlige tilskuddet, sier Bohmann.

- Problematisk

Nyholt mener overordnet at saken handler om at Nasjonalmuseet - i likhet med andre museer - må øke sin egeninntjening. Nyholt mener museer på grunn av dette har blitt til en butikkdrift.

- Det er problematisk at vi ser på museene som butikk. De har et annet samfunnsoppdrag, de skal ta vare på og formidle kunst og historie. Det fjerner man seg fra hvis kravet om egeninntjening skal stå sterkt, sier Nyholt.

Hun varsler at Rødt vil fortsette å følge opp saken. Overordnet vil de følge opp kravet om egeninntjening.

- Hadde man ikke hatt krav om egeninntjening ville man kanskje ikke satt av et rom til en families private kunstsamling.

KRITIKK: Cecilie Fredriksen (t.v.) og Kathrine Fredriksen får kritikk for at kunstsamlingen deres blir utstilt på Nasjonalmuseet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
KRITIKK: Cecilie Fredriksen (t.v.) og Kathrine Fredriksen får kritikk for at kunstsamlingen deres blir utstilt på Nasjonalmuseet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer

- En meget god avtale

Dagbladet har forelagt Nyholts uttalelser til Nasjonalmuseet. På spørsmål om museet hadde valgt andre samarbeidspartnere enn Fredriksen-søstrene om museet ikke hadde hatt samme krav til egeninntjening, svarer kommunikasjonsdirektør Eirik Kydland at avtalen museet har med Fredriksen-søstrene er en «meget god avtale».

- Den gir oss blant annet muligheten til å vise internasjonale kunstverk i verdensklasse, til å skape skiftende utstillinger med internasjonale kunstnere og et forskningsprogram, sier Kydland til Dagbladet.

Han sier videre at det er en realitet at kulturlivet er avhengig av private midler, enten om man liker det eller ei. Til tross for offentlige støtteordninger har det vært tydelighet blant politikere at kulturlivet må klare å skaffe egeninntjening.

- Da må kulturinstitusjonene tenke nytt og teste ut nye former for samarbeid, noe som gjerne skaper debatt. Kjerneoppdraget vårt er uansett det samme, sier Kydland.

Kydland sier videre at de politiske signalene fra både Solberg-regjeringen og Støre-regjeringen er at museene må styrke og sikre sine egeninntekter.

- Dette må vi forholde oss til. Samtidig er det avgjørende for oss at Nasjonalmuseet får tilstrekkelige offentlige tilskudd til å utføre vårt samfunnsoppdrag, som er å utvikle, forvalte, forske på, tilgjengeliggjøre og formidle Norges største samling av kunst, arkitektur og design, sier Kydland.

PROBLEMATISK: Politisk kommentator i Dagbladet, Sondre Hansmark, forklarer hvorfor han mener at feiringen av prinsesse Ingrid Alexandra sin 18-årsdag er problematisk. Video: Dagbladet TV Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer