- Vil ikke ha Bjørneboe som flyreklame

Folket stemte fram forfatteren som «halehelt». Familien sier nei.

VAR NOMINERT:  Forfatter Jens Bjørneboe var en av kandidatene med flest stemmer til å bli en såkalt «halehelt». Familien ønsker ikke at hans navn og ansikt skal brukes som reklame for Norwegian. Foto:  Tor Gulliksrud/Dagbladet
VAR NOMINERT: Forfatter Jens Bjørneboe var en av kandidatene med flest stemmer til å bli en såkalt «halehelt». Familien ønsker ikke at hans navn og ansikt skal brukes som reklame for Norwegian. Foto: Tor Gulliksrud/DagbladetVis mer

(Dagbladet): «Halehelt»-striden fortsetter. Heller ikke familien til Jens Bjørneboe vil ha et bilde av ham på et Norwegian-fly.

FAKSIMILE:  Dagbladet 31. mars 2012
FAKSIMILE: Dagbladet 31. mars 2012 Vis mer

- Vi er prinsipielt tilbakeholdne overfor forespørsler om å bruke Jens Bjørneboe i tilknytning til reklame og merkevarebygging av produkter som ikke har noe med ham å gjøre. Samtidig synes vi jo at det er hyggelig at folk har stemt på ham, skriver Therese Bjørneboe i en e-post til Dagbladet.

FAKSIMILE:  Dagbladet 24. mars 2012
FAKSIMILE: Dagbladet 24. mars 2012 Vis mer

Hun er datter av den anerkjente forfatteren Jens Bjørneboe. Fredag ble hun kontaktet av flyselskapet Norwegian i forbindelse med deres «halehelt»-kampanje, men takket nei til forespørselen.

Det i likhet med familiene til musikerne Joachim «Jokke» Nielsen og Øystein «Euronymous» Aarseth. Christopher Nielsen ønsket ikke at broren «Jokke» skulle brukes som reklame for flyselskapet. Aarseths familie har ikke ønsket å kommentere saken.

Neste rykker opp - Det stemmer at vi har vært i kontakt med familien til Bjørneboe. De har sagt at de ikke ønsker ham som «halehelt», og han blir derfor ikke en kandidat for Oslo. Vi har respekt for at familien ikke ønsker ham som kandidat, sier Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian, til Dagbladet.

SIER NEI:  Therese Bjørneboe ønsker ikke at faren Jens skal avbildes på et Norwegian-fly.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SIER NEI: Therese Bjørneboe ønsker ikke at faren Jens skal avbildes på et Norwegian-fly. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det er i anledning Norwegian sitt 10-års jubileum at folket kan stemme fram hvem som skal pryde halene til fire nye fly. Fem kandidater stemmes fram fra Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. De tjue kandidatene skal presenteres denne uka, før den med flest stemmer fra hver by presenteres som ny halehelt 13. april. 

- Til nå er det tre familier som har takket nei. Da er det den neste på lista som rykker opp. Selv om vi har gode kandidater, har vi likevel aldri noen garanti for at familien takker ja. At de ikke ønsker det tar vi til etterretning og respekterer, sier Sandaker-Nielsen.

Engasjement Norwegian har fått nærmere 1000 nominerte til «halehelt»-kampanjen. Kriteriene for å pryde et hvitt og rødt fly er at den avdøde personen må «ha utmerket seg og inspirert andre», og at «vedkommende var utfordrer i sin tid». 

MED HALEHELT:  Dette Norwegian-flyet har Thor Heyerdahl som en såkalt halehelt. I anledning selskapets 10-årsjubileum skal fem nye ansikter velges til flyets stjert. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
MED HALEHELT: Dette Norwegian-flyet har Thor Heyerdahl som en såkalt halehelt. I anledning selskapets 10-årsjubileum skal fem nye ansikter velges til flyets stjert. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Nærmere 200 000 stemmer er avgitt til nå.

- Vi har i lengre tid fått forslag til hvem som kan pryde flyhalene, så vi visste at engasjementet var der, men vi hadde ikke forventet at det skulle være så stort. Familiene som takker ja får ingen gevinst av det, men vi håper at de føler en stolthet, sier Sandaker-Nielsen.