BØR PRIORITERE FOREBYGGING: Helseminister Bent Høie (H) og helsepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, Torgeir Michaelsen. Foto: Thor Steinhovden / Tankesmien Agenda.
BØR PRIORITERE FOREBYGGING: Helseminister Bent Høie (H) og helsepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, Torgeir Michaelsen. Foto: Thor Steinhovden / Tankesmien Agenda.Vis mer

Helse og sykehus:

Vil ikke ha råd til å holde alle helseløftene

Det er på tide å prioritere annerledes i helsepolitikken: Mer forebygging, mindre behandling.

Meninger

Da helseminister Bent Høie (H) og aspirerende helseminister Torgeir Michalsen (Ap) møttes til helsedebatt hos Tankesmien Agenda tirsdag, ble tilskuerne vitne til en rørende enighet mellom landets to største partier. Etter å ha etablert en felles enighet om at for mange har private helseforsikringer, at helsesystemet må brukes til å redusere forskjeller, at helsesektoren må prioritere samarbeid over konkurranse, at det offentlige ikke bør dele på regningen når folk tar private behandlinger, og at sykehusene bør få milliarder ekstra i årene framover, måtte ordstyrer bryte av og spørre debattantene: «Men hvem skal folk stemme på, da?»

I den grad helsedebatten er en skyttergravskrig, sloss Arbeiderpartiet og Høyre for samme side.

Den store enigheten fratar partiene muligheten til å skille seg ut for velgerne, men den åpner samtidig for et nødvendig samarbeid mellom stortingspartiene: En sjanse til å sette de store kreftene inn på forebygging framfor behandling. Istedenfor å la helsepolitikken dreie seg om helsekøer, antall sykehus, sykehjemsplasser, korridorpasienter, fritt behandlingsvalg, og dyre kreftmedisiner, bør Høie og Michalsen se etter tiltak utenfor sykehusenes fire vegger. Den mest innlysende måten å spare penger på, når eldrebølgen slår inn, er å holde folk friske så lenge som mulig.

Både Høie og Michalesen er godt kjent med perspektivmeldingen, som spår trangere tider i åra framover. Konkurransen om hvem som bevilger mest til ulike behandlinger i dag, er derfor verken velgerne eller partiene tjent med. Partiene fordi de ikke vil ha råd til å holde det de lover. Og velgerne fordi vi er tjent med at vi får mer igjen for hver krone over helsebudsjettet enn i dag.

Det er imidlertid ikke like innlysende hvor forebyggingskroner gir best avkastning. Vi kan likevel starte i det små, med sunn mat og daglig fysisk aktivitet i skolen. Videre kan både Høyres og Arbeiderpartiets linje i alkoholpolitikken strammes til. Strenge reguleringer, høye avgifter og begrensa tilgang er en suksesshistorie. Kutt av taxfree-ordningen, dyrere tobakk og redusert synlighet, er klokt. Mild paternalisme i form av økt moms på sukkerholdige varer og krav til plassering i butikkene, slik Høie allerede har tatt til orde for, er en god fortsettelse.

Skattereduksjon for bedrifter som gir ansatte treningsfri i arbeidstida, eller andre tiltak som gjør det økonomisk gunstig å bevege seg mer, er også en farbar vei å gå. Da er vi over på de større og mer langsiktige tiltakene: For eksempel at byutvikling skal legge opp til mer fysisk aktivitet, ved å blant annet dytte kostnader over på de med bil i by, som igjen kan finansiere bysykler og flere sykkelgater.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.