- Vil ikke sensureres

Ingvar Ambjørnsen, forfatteren av «Hvite Niggere», vil sikre seg mot at forlag eller arvinger skal sensurere vekk deler av forfatterskapet hans etter hans død.

KØBENHAVN (Dagbladet): Forfatteren av «Hvite Niggere» er ikke tilhenger av å beholde begrepet «neger» i det norske språket. Men Ingvar Ambjørnsen reagerer sterkt mot at døde kolleger får sensurert vekk deler av forfatterskapet sitt:

-  Jeg skal sikre meg mot at verken forlag eller arvinger begynner å fjerne elementer fra ting jeg har skrevet, sier han.

-  I debatten omkring bruken av det unevnelige ordet i barnebøker fra Thorbjørn Egner og Astrid Lindgren, er det åpenbart ingen som er opptatt av hvor grensa skal gå. Selv mener jeg fullt ut at det er på høy tid å få tuppa «neger» ut av språket vårt. Men hvem skal bestemme at det er her grensa går, spør Ingvar Ambjørnsen.

Uten banneord

Under et julebesøk i Kongens Glade By, ble han sittende på hotellværelset og følge sin egen forlagssjef, Anders Heger i Cappelen, delta i en norsk TV-debatt.

-  Det er selvsagt greit når Anders Heger sier at Egners tekster også ble redigert mens mannen fremdeles levde. Men nå er han død. Og da kan han faktisk ikke komme med egne innvendinger. Mange mennesker finner det åpenbart naturlig og i orden at familien - de som arver rettighetene til en forfatters arbeid - kan bestemme at elementer skal fjernes. Her er jeg dypt uenig, sier han.

-  Hvem vet om dem som kommer til å arve meg, i det hele tatt er interessert i bøker? Kanskje har de et annet syn på religion enn meg. Da kan de finne på si at det selvsagt er helt greit å trykke opp nye opplag av bøker om Elling eller Pelle og Proffen - men etter at alle banneordene er tatt vekk. For å unngå noe slikt, vil jeg nå sikre meg juridisk. Retten til mulig redigering blir lagt over til Forfatterforeningen, og det samme mener jeg at alle mine kolleger burde gjøre. Ingen kan vite hvilke politiske og religiøse forhold som kommer til å herske i Norge om 30-40 år. Men vi som skriver må i hvert fall kunne ha et håp om at fagforeningen vår forblir den riktige instansen til å være vaktbikkje for dem av oss som ikke lenger er her. Det holder ikke å stole på familiebånd i slike sammenhenger.

-  Bøker brent på bål

INGEN RETT: -Mine arvinger får ingen rett til å skjære vekk elementer fra mitt forfatterskap. Skal det redigeres i noe jeg har skrevet, må det være opp til Forfatterforeningen å passe på at tingene foregår på en akseptabel måte, sier Ingvar Ambjørnsen. Foto: ASBJØRN SVARSTAD
INGEN RETT: -Mine arvinger får ingen rett til å skjære vekk elementer fra mitt forfatterskap. Skal det redigeres i noe jeg har skrevet, må det være opp til Forfatterforeningen å passe på at tingene foregår på en akseptabel måte, sier Ingvar Ambjørnsen. Foto: ASBJØRN SVARSTAD Vis mer

-  Har du fått forslag om å skifte tittel på Hvite Niggere?

-  Det var mine venner og meg som på 80-tallet fikk skreket etter oss på gata at «dere er negere, hvite negere». De jevnaldrende som ropte, tilhørte stokk reaksjonære grupper, og tålte ikke trynet på oss som hadde helter av typen Jimi Hendrix eller andre fargede musikere. Derfor syns jeg dette valget av navn på romanen var en kul hilsen tilbake. Det gjør jeg ennå. En annen sak er at flere av bøkene mine en gang ble brent på bål i skolegården av en kristenfundamentalistisk lærer. Den gangen reagerte folk med høy latter.

Ingvar Ambjørnsen sier at han betrakter litteratur som tidsdokumenter.

-  Vi leser 100 år gamle bøker og får vite hvordan folk tenkte og ordla seg den gangen. Eller vi hører radioprogrammer fra før krigen og har den samme opplevelsen. Blir det ikke en form for inngrep i - eller sensur av - virkeligheten, hvis vi tillater at slike overleveringer kan manipuleres, slik at de blir korrekte i forhold til en eller annen moderne pressgruppes krav? Kan vi gå med på det? spør han.