Vil ikke spille inn Blacksheeps-hiten på nytt

Hvilken versjon er best? Døm selv!

(Dagbladet.no): I dag går The Blacksheeps i studio i Trondheim for å forberede sitt debutalbum. Sammen med dem er produsent og Tre små kinesere-veteran Ulf Risnes. 

På planen står imidlertid ikke å spille inn «Oro jaska beana» på nytt - til tross for dagens Dagbladet-oppslag om at bandmedlemmene likte dårlig at de ikke fikk spille da låta ble spilt inn til MGP jr.-samleplata i høst. Det er denne versjonen som har vært spilt mye på radio, og som i går ble nominert til Spellemann for årets hit.

- Hvorfor skulle de spilt den inn på nytt? Det har aldri vært noe tema. The Blacksheeps er gode til å spille, noe de har vist flere ganger, og de trenger ikke å bevise noe, sier Stein Vanebo, daglig leder i bandets plateselskap MBN.

- Alle skulle stille likt
Vanebo mener blant annet at alle som så The Blacksheeps på Grosvold så at bandet kunne spille vel så bra som de profesjonelle musikerne på studioinnspillingen.

Hva mener du? Du kan sammenlikne selv i videovinduet over.

Han påpeker at bandet ikke fikk spille selv på plata av hensyn til de andre MGP jr-deltakerne. Noen av disse deltakerne var bare sangere, og kunne ikke spille instrumenter selv.

-  På  disse innspillingene prioriterer man sangen og ikke bandet, alle skal stille likt, forteller gitarist og bassist på innspillingen, Ulf Risnes til Dagbladet.no.

Han har medvirket til fem av låtene på MGP jr.-samlealbumet, og er med i ett av de to produsent-teamene som spiller på plata
.

Risnes vil også produsere mesteparten, muligens også hele, debutalbumet til The Blacksheeps. Her skal bandet spille alle instrumentene selv.

Vanskelig å spille
Riisnes legger til at han er imponert over The BlackSheeps og at det det var en utfordring å spille «Oro jaska beana».

 - Noen av det var vanskelig. Spesielt der det er rolig tempo i låta, akkurat der måtte jeg ta i litt, forteller han.

Det var faren til gitarist Emilie som i dagens Dagbladet fortalte at bandet først mente det var juks at de ikke fikk spille på låta selv.

Men bandet selv flirte godt da de så at dette var hovedsaken på dagens forside i Dagbladet.

- Det er krig i Gaza, liksom. Personlig synes jeg det er litt ufint i forhold til at dette er 13-14-åringer som blir brettet ut på denne måten. Men det får vi bare akseptere, sier Vanebo.

Vanlig praksis
Vanebo påpeker at det i musikkbransjen er velkjent at det på ni av ti innspillinger brukes andre musikere - enten for å spille, eller for å overdubbe (legge for eksempel et gitarspor oppå det bandet allerede har spilt inn). 

Det er for eksempel ikke lenge siden det ble kjent at Robyns stemme var svært dominerende på Britneys kjempehit «Piece of Me». 

Blant de mest kjente musikkhistoriske eksemplene på musikere som blir byttet ut i studio er da Andy White erstattet Ringo Starrs trommespor på «Love Me Do» (seinere hevdet Steely Dans eksentriske trommis Bernard Purdie at han hadde overdubbet sporene på 21 tidlige Beatles-låter. Dette er tilbakevist av mange eksperter på bandet).

I 1965 byttet Columbia Records ut samtlige av The Byrds-medlemmene - med unntak av Roger McGuinn - for innspillingen av «Mr. Tambourine Man» og b-siden «I Knew I'd Want You».

PRODUSENT: Ulf Risnes, blant annet kjent fra Tre små kinesere.
PRODUSENT: Ulf Risnes, blant annet kjent fra Tre små kinesere. Vis mer