Vil ikke stemple «Atlantic Crossing»

Kulturminister Abid Raja gjør ikke som sin britiske kollega, og vil ikke sette stempel på hva som er fakta eller fiksjon i «Atlantic crossing».

STORSATSING: Sofia Helin, Tobias Santelmann, og Kyle MacLachlan spiller hovedrollene i det historiske dramaet «Atlantic Crossing». Video: NRK Vis mer
Publisert

To ulike serier, om to ulike kongehus har skapt debatt både her hjemme og i Storbritannia. Både britiske «The Crown» om dronning Elizabeths regjeringstid og norske «Atlantic Crossing» om kronprinsesse Märthas liv i USA under andre verdenskrig, har begge blitt møtt med kraftig kritikk for feilaktig gjengivelse av historien.

VIL IKKE STEMPLE: Kulturminister Abid Raja (V) vil ikke gjøre som sin britiske kollega og sette stempel på hva som er fiksjon og fakta. Foto: Berit Roald / NTB
VIL IKKE STEMPLE: Kulturminister Abid Raja (V) vil ikke gjøre som sin britiske kollega og sette stempel på hva som er fiksjon og fakta. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Mandag skrev Dagbladet om den britiske statsministeren som vil be Netflix om å spille en «helseadvarsel» før «The Crown», slik at seerne er klar over at det historiske dramaet ikke er basert på fakta.

Kulturminister Abid Raja (V), ønsker derimot ikke å gjøre som sin britiske kollega.

- Nei. Som kulturminister er jeg opptatt av å ha god dialog med både NRK, Netflix og andre medieaktører, men spørsmål om merking av sannhet og fiksjon er ikke noe som har vært oppe i vår dialog, og bør heller ikke være det. Jeg kommer ikke til å være den kulturministeren som setter stempel på hvilken del av hvilken film eller serie som er fakta og hva som er fiksjon, sier Raja til Dagbladet.

Ønsker debatt velkommen

Norske «Atlantic Crossing» har blant annet blitt beskyldt for å forfalske historien av en av Norges aller fremste historiske eksperter på kongehuset.

- Jeg har stor tiltro til det norske folks evne til å gjøre seg opp egne meninger, og at vi setter den kunstneriske friheten høyt. Jeg har registrert debatten både i England og i Norge, og ønsker den velkommen. Kulturen både tåler og fortjener debatt, sier Raja.

Han forteller imidlertid at han ikke har sett siste sesong av «The Crown», ei heller «Atlantic Crossing».

- Men de første tre sesongene har vært veldig underholdende for kona og meg, og vi har planlagt at hele familien skal se «Atlantic Crossing» sammen i jula.

- Historieforfalskning

- At dette skal vises over hele verden er pinlig. Serieskaperne sier at redningen av England under krigen handlet om Norge, og at Roosevelt ble påvirket direkte av Märtha. For en engelskmann å se dette må jo være helt vanvittig, sa en av Norges aller fremste historiske eksperter på kongehuset, Tor Bomann-Larsen, til Dagbladet.

Det er spesielt episode fire som fikk eksperten til å reagere.

Serieskaperne har gitt prinsesse Märtha æren for en sentral krigshistorisk hendelse, nemlig starten på USAs innføring av den berømte krigsloven «The Lend-Lease Act».

I virkeligheten var det en bønn om hjelp i brevform, fra Storbritannias statsminister Winston Churchill til USAs president Franklin D. Roosevelt, som ble starten på den store flyten av krigsmateriell bidrag til England. Lovinnføringen reddet britene fra en nærstående kapitulasjon.

- Uenige i innholdet

Dramasjef Ivar Køhn sa dette da kritikken av «Atlantic Crossing» ble tatt opp da Kringkastingsrådet møttes forrige uke:

- Man kan være uenige i innholdet. Men kunstneriske ytringer kan ikke knebles med hensyn til sannhetskriterier. Å angripe fiksjonen for å ikke fortelle sannheten gjør mer skade enn det en dramaserie kan gjøre, sa Køhn.

Han understreket igjen at serien er inspirert av sanne hendelser.

- Vi må akseptere at de dramatiserer for å få historien til å fungere, sier Køhn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer