Vil ikke stenge nettet for pirater

Kulturministeren Anniken Huitfeldt med gladnyhet til fildelere.

LYTTET TIL BRANSJEN: Kulturminister Anniken Huitfeldt møtte i dag musikk-, bok- og filmbransjen. Fra venstre: Kari Bremnes (NOPA). Sveinung Golimo (Produsentforeningen), Bjarne Buset (Gyldendal) og Marte Thorsby (IFPI). Foto: Eivind Kristensen
LYTTET TIL BRANSJEN: Kulturminister Anniken Huitfeldt møtte i dag musikk-, bok- og filmbransjen. Fra venstre: Kari Bremnes (NOPA). Sveinung Golimo (Produsentforeningen), Bjarne Buset (Gyldendal) og Marte Thorsby (IFPI). Foto: Eivind Kristensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Mens hennes forgjenger Trond Giske fikk kritikk for ikke å ta tak i ulovlig fildeling av musikk, film og lydbøker, kommer nå Anniken Huitfeldt på banen.

I dag møtte hun representanter for bransjen som hevder de taper millioner av kroner på nettpirater. Foran inviterte journalister slo Huitfeldt raskt fast at regjeringen sier nei til å stenge internettilgangen ved brudd på åndsverksloven.

Frankrike har vedtatt dette, og flere EU-land kan følge etter.  Men den norske kulturministeren oppfatter tiltaket som kollektiv straff.     

- Hvis familiens 17-åring laster ned ulovlig, er det et alvorlig skritt å stenge alle i hustanden ute fra nettet, sier Huitfeldt.   

Setter ned ei gruppe
Hun er likevel klar på at Soria Moria-erklæringen ligger fast. Her står det at regjeringen «skal sikre kunstnernes rettigheter til egne åndsverk».

Nå settes det ned ei gruppe som skal arbeide med dette i forbindelse med en revideringen av åndsverkloven.

I møte med kulturministeren sa bransjerepresentantene seg enig i at å kutte internettforbindelsen til pirater er et for drastisk tiltak.

Men bransjen ser likevel at dagens piratkamp ikke har ført fram. I løpet av de siste årene er det levert inn 350 anmeldelser for brudd på åndsverksloven, men i snitt har kun én av disse sakene blitt etterforsket hvert år.

Brev om varsel
Nå vil de at Huitfeldt gir dem støtte til slå ned på å ulovlig fildeling gjennom såkalt «gradert respons».

Dette betyr at du i første rekke får et varsel fra din internettleverandør dersom du laster eller deler filer ulovlig. Stopper du ikke,  kan det komme andre reaksjoner. Et forslag er å senke hastigheten på nettet.  

- Dette er en mulighet til å rydde opp uten å få politiet på nakken. Og vi vet fra undersøkelser at 82 prosent av nordmenn ville stanset ulovlig fildelig, hvis de fikk et varsel, sier Marte Thorsby, direktør i plateselskapsforeningen IFPI.    

Det store spørsmålet er imidlertid hvordan piratvirksomheten skal overvåkes, slik at varsel kan sendes.

I flere år har bransjen hyret advokatfirmaet Simonsen for å jakte på piratene. Dette har vært kontroversielt, og nå har Datatilsynet stoppet overvåkingen av hensyn til personvernet. Avslaget på konsesjon er imidlertid påklaget av bransjen.

- Ikke et stort problem
Informasjonssjef i Gyldendal Norsk Forlag, Bjarne Buset, tilbakeviser kritikken mot piratjakten.

- Jeg kan ikke se at det er noe stort problem i forhold til dataovervåking på nettet. Google analytics er mye mer alvorlig i forhold til personvernet, sier Buset.

Kulturminister Anniken Huitfeldt ville ikke røpe sine tanker om piratovervåking kontra personvern. Hun ville heller ikke svare på hvem som eventuelt bør overvåke nettet, private aktører eller myndighetene.

- Det vil være å forskuttere denne gruppens arbeid, sier kulturministeren.

Hun lot også flere andre spørsmål stå ubesvarte:

• Om kunstnere og rettighetshavere bør få kompensert for kopiering.
• Om internettselskapene bør ilegges en avgift for p formidle tilgang til film, musikk og lydbøker.
• Om internettselskapene bør pålegges å stenge tilgangen til piratsider, som The Pirate Bay.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer