Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke stille opp for Eia

Svenske forskere sier nei til Hjernevask.

MOTSTAND: Harald Eia kan få problemer med å finne forskere innen kjønnsidentitet-feltet til å stille opp i den svenske versjonen av «Hjernevask». Men Eia er ikke bekymra. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MOTSTAND: Harald Eia kan få problemer med å finne forskere innen kjønnsidentitet-feltet til å stille opp i den svenske versjonen av «Hjernevask». Men Eia er ikke bekymra. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Etter å ha fått skryt av amerikanske forskere for sin TV-serie «Hjernevask», har Harald Eia intensivert arbeidet med å selge konseptet til utlandet. Eia har nevnt SVT og BBC som potensielle oppdragsgivere for nyinnspillinger av serien.

Men kjønnsforskere i Sverige sier til Dagbladet at de nekter å la seg intervjue for serien dersom det kommer henvendelse fra Eia.

- Nei, jeg ville ikke stilt opp for Harald Eia. Jeg synes det er interessant å diskutere biologi og samfunn, men Hjernevask-konseptet har helt feil innstillig, sier Isabelle Dussauge.

Hun er forskerassistent ved institutt for tematiske studier ved Universitetet i Linkøping, og har sett både TV-serien og lest den påfølgende boka «Født sånn eller blitt sånn».

Advarer andre Dussauge mener begge lider under opphavsmennenes forutinntatte holdning og at deres argumentasjonsrekker ikke holder mål.

- Jeg kan heller ikke se at noen andre samfunnsvitenskapelige forskere skulle ha noen interesse i å stille opp for en svensk utgave av «Hjernevask» om de vet hva programmet går ut på. Jeg vil hvertfall advare dem mot å si ja før de har satt seg inn i den originale TV-serien og debatten den førte til i Norge, legger hun til.

- Uetisk Kjønnsforsker Janne Bromseth ved Universitetet i Uppsala er heller ikke i tvil om hva hun svarer dersom hun får en intervjuforespørsel fra Harald Eia.

- Tvert nei! Jeg mener mine kolleger i Norge ble uetisk behandlet i programserien, sier hun.

- Jeg er interessert i spørsmålene Eia reiser, og ville selvsagt stilt opp dersom de ble reist på en vanlig forsknings- journalistisk måte. Det er jo det Staten betaler meg for! Men Eia er en person som allerede har bestemt seg for hva han vil fram til, og da er det ikke aktuelt, sier Bromseth.

- Knallhardt miljø Harald Eia er ikke overrasket over at svenske forskere setter seg på bakbeina.

- Jeg forstår det. Det svenske kjønnsforskermiljøet er knallhardt og mye mindre åpent enn det norske. Isabelle Dussauge hater prosjektet, men hun representerer et ekstremt forskningssyn som anser biologiske perspektiver som undertrykkende, sier Eia.

«Hjernevask», som Eia laget i samarbeid med nåværende Alfa-redaktør Ole Martin Ihle, skapte bruduljer da den ble sendt på NRK i fjor.

Flere av intervjuobjektene som ble framstilt som svært skråsikre på biologiens irrelevans for hvilken kjønnsidentitet man utvikler, følte seg urettferdig behandlet av programskaperne.

- Blod på tann Eia mener det er uproblematisk at flere svenske forskere nå advarer kolleger mot å stille opp i en svensk utgave.

- Det er ikke overraskende at det blir rabalder. Men det finnes mange spennende forskere, og man finner alltids noen som vil stille opp, sier Eia.

Etter at Eia fikk serien tekstet og distribuert til flere av sine utenlandske forskerkontakter, har han mottatt skryt fra blant annet den kjente kjønnsforskeren Milton Diamond, som mener serien representerer god forskningsjournalistikk.

- Dette gir meg blod på tann i forhold til arbeidet med å pushe serien utenlands, sa Eia til Dagbladet i forrige uke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media