Vil ikke stille Trump for riksrett

Uten støtte fra republikanerne. Det får hun neppe.

SJAKKTREKK: Nancy Pelosi sier hun ikke vil ha riksrett mot Donald Trump uten støtte fra republikanerne. Utspillet får kritikk i egne rekker, men ringreven Pelosi vet nok hva hun gjør når hun demper forventningene til Mueller-etterforskningen. Her fra Trumps State of the Union-tale i februar. Foto: Doug Mills / REUTERS / NTB Scanpix
SJAKKTREKK: Nancy Pelosi sier hun ikke vil ha riksrett mot Donald Trump uten støtte fra republikanerne. Utspillet får kritikk i egne rekker, men ringreven Pelosi vet nok hva hun gjør når hun demper forventningene til Mueller-etterforskningen. Her fra Trumps State of the Union-tale i februar. Foto: Doug Mills / REUTERS / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Han er ikke verdt det, sier den mektige demokratiske lederen av Representantenes hus i et intervju med Washington Post, som ennå ikke er publisert i sin helhet. Men akkurat denne uttalelsen var for oppsiktsvekkende til å sitte på. Robert Mueller-etterforskningen er i ferd med å avsluttes, og dette er spørsmålet alle ønsker svar på:

Vil demokratene åpne for riksrett eller ikke?

Det har ikke vært noen hemmelighet at Pelosi og flere ledende demokrater er skeptiske, mens særlig yngre representanter er mer hissige på grøten. Det er likevel første gang hun sier det til pressen, noe hun understreker i intervjuet: Her kommer jeg med en nyhet, sier hun rett ut til Washington Post-journalistene.

Det er altså et nøye gjennomtenkt utspill. Hun avviser vel å merke ikke at Trump kan bli stilt for riksrett, men det må skje med støtte fra republikanere og et bredt flertall. Det skal nok svært mye til for at republikanerne skal vende seg mot Trump. Da må Mueller levere mer enn en rykende pistol. Han må ha vanntette bevis på at Trump er den som avfyrte pistolen. Selv da er det tvilsomt om republikanerne vil bøye seg for resultatet av etterforskningen.

Det vet selvfølgelig ringreven Pelosi. Hun så hvordan det gikk med republikanernes forsøk på å stille Bill Clinton for riksrett i et splittet Washington. Byen er ikke mindre polarisert i dag.

Flere kommentatorer har kritisert Pelosi for å gi fra seg et av sine beste kort. De mener dessuten at hun ved å si at Trump ikke er verdt det, spiller rett i hendene på dem som hevder at hele etterforskningen er en politisk heksejakt. Hvis det hadde vært alvor, ville vel Pelosi ha avventet funnene, ikke sant? Nå snakker hun som om det bare handler om politisk taktikkeri.

Mesterstrategen Pelosi har selvfølgelig gode grunner til å rykke ut på denne måten før etterforskningen er ferdig.

For det første er demokrater utsatt for et økende press fra både pressen og egne velgere om å si hvor de står i synet på riksrett. Mange demokratiske velgere skulle gjerne ha sett Trump stilt for riksrett. Nå kan de folkevalgte vise til Pelosi og si; det er hensiktsløst hvis ikke republikanerne er med. Vi kommer til å lide nederlag i senatet og Trump vil misbruke det for alt det er verdt.

For det andre gjør hun det vanskeligere for Trump og republikanerne å si at demokratene leter etter enhver unnskyldning for å stille ham for riksrett og avsette ham. Demokratene kan i stedet si at de først og fremst er interessert i å komme til bunns i hva som skjedde. Det er en viktig del av Kongressens jobb, å kontrollere presidenten. Er ikke republikanerne enig i det?

Og for det tredje demper det forventningene til Mueller-etterforskningen. De fleste synes å regne med at Mueller ikke vil finne avgjørende bevis for en direkte forbindelse mellom Trump og russiske aktører som blandet seg i presidentvalget i 2016. Riktignok har folk i hans nærmeste omkrets blitt felt en etter en, men få tror Mueller har tilstrekkelige bevis til å anbefale en siktelse av presidenten.

På den annen side, etterforskningen har vært nesten potte tett, så det har vært få holdepunkter å spekulere i.

Pelosis mål er uansett å avsette Donald Trump i valg. Hun mener landet er så splittet at selv om bevisene er bunnsolide, vil ikke Trumps kjernevelgere akseptere konsekvensene. Det var det hun mente med; han er ikke verdt det. Trump er ikke verdt en enda dypere og uforsonlig splittelse.

Demokratene og Pelosi mener likevel at de allerede har tilstrekkelig ammunisjon mot Trump i en valgkamp til å mobilisere demokratiske velgere og overbevise mer moderate republikanere. En annen mulighet er at Trump selv innser at hans sjanser for å vinne er så redusert at han ikke stiller igjen. Han liker ikke å tape.

Innen valgkampen starter for alvor neste år, kan Trump være gjenstand for flere kongresshøriinger og nye etterforskninger, ikke minst i hjemstaten New York. Hvorvidt det biter på ham, er et annet spørsmål. Nancy Pelosi er bekymret for at demokratene skal la seg rive med av sirkuset og støyen rundt Trump og miste av syne det som velgerne vil ha, nemlig politiske resultater. Mens mange av hennes partifeller frydet seg over den sjokkartede høringen med Trumps personlige advokat, Michael Cohen, for et par uker siden, konstaterte Pelosi mer pragmatisk at den overskygget demokratenes gjennomslag i helsepolitikken.

De mest høylytte og utålmodige demokratene er kompromissløse. De mener Trump-velgerne er tapt for alltid, glem dem. Den aldrende Pelosi sier hun har sett for mye splittelse og strid i USA opp gjennom åra til å bidra ytterligere.

Hun vil også vinne neste presidentvalg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.