SENDES SOM PLANLAGT: Tv-serien om båten Berserk. Foto: wildvikings.com/NRK
SENDES SOM PLANLAGT: Tv-serien om båten Berserk. Foto: wildvikings.com/NRKVis mer

Vil ikke stoppe Berserk-serie

Oslo tingrett avviser saken.

(Dagbladet): Oslo tingrett går ikke inn for å stanse den omstridte TVNorge-serien om båten Berserk. Dermed får programmet «Berserk mot Sydpolen» premiere som planlagt på torsdag.

Forsvant i Sørishavet Berserk forsvant i Sørishavet i februar i fjor. Om bord i båten var Robert Skaanes (34), tom Gisle Bellika (36) og Leonard James Banks (32).

I forrige uke gikk tre av de pårørende rettens vei for å stanse tv-serien. I dag kom kjennelsen fra Oslo tingrett, som avviser saken.

- De pårørende er delt i synet på serien, og vi har stor forståelse for at enkelte synes dette er tungt. Men vi har hele tiden vært trygge på at vi har gjort en god redaksjonell vurdering, og at vi befinner oss innenfor både presseetiske og juridiske rammer. Kjennelsen gir oss medhold på flere av punktene vi har bemerket som vesentlige for at vi velger å sende serien. Vi er naturlig nok fornøyde med kjennelsen, sier administrerende direktør i TVNorge, Harald Strømme, i en pressemelding.

- Blir fint å fortelle fra innsiden Kapteinen Jarle Andhøy, som befant seg på isen på Antarktis da nødpeileren på båten ble utløst, sier til Dagbladet at han er glad, men at det hele har en trist ettersmak.

- Jeg synes det er veldig fint, men samtidig er det leit at de pårørende er så uenige i visningen av «Berserk mot Sydpolen». Alle som har vært med og som er en del av historien vet at gutta selv hadde ønsket at serien skulle bli vist, sier han.
 
- Har du hatt kontakt med de pårørende?
 
- Jeg har hatt kontakt med flertallet. Noen har ikke ønsket det, og av hensyn til det har jeg heller ikke hatt kontakt med dem.
 
- Hva tenker du om premieren førstkommende torsdag?
 
- Det blir veldig fint å få fortelle vår historie fra innsiden. Det er på sin plass med tanke på hvor mange som har synset og ment noe om oss og det som skjedde. Nå får folk se med sine egne øyne, sier Andhøy.

- Blir ikke hørt VG skrev i forrige uke at de etterlatte etter «Berserk»-forliset hadde bestemt seg for å stevne TVNorge for dokumentaren om forliset.

- De etterlatte opplever overhodet ikke å bli hørt av TVNorge og Jarle Andhøy. Vi blir heller ikke hørt når det gjelder oversendelse av dokumentasjon vedrørende eventuelt samtykke som ifølge TVNorge skal foreligge fra Bellika og Banks. I en slik situasjon ser vi ingen annen utvei enn å ta ut stevning, sa advokat Maria Bergram Aas til avisa.

Mener det ville vært forhåndssensur Dommeren skriver i kjennelsen at retten vanskelig kan se annerledes enn at det var åpenbart for mannskapet at de ble filmet, i den hensikt å lage en tv-serie basert på turen og filmingen.

Det vektlegges også at retten på det nåværende tidspunkt ikke har noen holdepunkter for at «serien vil skade eller sverte deres ettermæle, krenke deres privatlivs fred, eller på annen måte være krenkende for dem».

Kjennelsen tar i første omgang kun stilling til spørsmålet om en midlertidig forføyning. Retten fastslår at dette «utvilsomt vil være forhåndssensur og et inngrep i tv-kanalens ytringsfrihet».