SAKSØKER: I USA har produsentene bak Adam Sandler-komedien «The Cobbler» nylig saksøkt 11 Popcorn Time-brukere for brudd på opphavsrettighetene. Rettighetsalliansen sier imidlertid at det ikke er aktuelt å forfølge norske enkeltbrukere av den populære pirat-tjenesten. Foto: NTB Scanpix
SAKSØKER: I USA har produsentene bak Adam Sandler-komedien «The Cobbler» nylig saksøkt 11 Popcorn Time-brukere for brudd på opphavsrettighetene. Rettighetsalliansen sier imidlertid at det ikke er aktuelt å forfølge norske enkeltbrukere av den populære pirat-tjenesten. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Vil ikke ta enkeltbrukere av Popcorn Time

Registrerer norske brukere, men vil ikke straffeforfølge dem.

(Dagbladet): I går kunne NRK melde at Rettighetsalliansen - et antipiratbyrå blant annet skuespillerforbundet og filmforbundet, forleggerforeningen og Norsk Videogramforening står bak - har samlet inn mellom 50 og 75 000 IP-adresser til norske brukere av den populære pirat-filmtjenesten Popcorn Time.

Slik loggføring var tidligere konsesjonsbelagt, men er siden 2013 åpnet for alle. Willy Johansen i Rettighetsalliansen sa til Dagbladet i går at alliansen har mulighet til å anmelde enkeltbrukere av Popcorn Time.

Nå sier Rettighetsalliansens advokat Øystein Flagstad at det ikke er aktuelt å forfølge enkeltbrukere av den populære pirat-tjenesten.

- At vi har samlet inn 75 000 IP-adresser bygger på en misforståelse og stemmer ikke. Det er riktig at vi er i gang med å logge IP-adresser, men vi er ikke oppe i dette antallet og det er tvilsomt om vi ønsker å samle inn så mye, sier Flagstad.

Vil kartlegge Han sier Rettighetsalliansen først og fremst ønsker å bekjempe «kilden».

- Det er riktig at pirat-tjenester som Popcorn Time utgjør et alvorlig problem for norsk kulturbransje, men vi ønsker først og fremst å stoppe tjenesten, de som har en aktiv rolle i den eller tjener penger på den. Vi kommer ikke til å gå etter enkeltbrukere som ser enkelfilmer, sier Flagstad.

Han sier hensikten med loggføringen av IP-adressene er å kartlegge utbredelsen av Popcorn Time i Norge.

- Det er mye synsing om hvor stort dette er - vi vil ha fakta på bordet og se hvor mye det blir brukt. Det er viktigere enn å se om det er Hansen eller Olsen som ser på den og den filmen. Vi vil gå etter dem som gjør dette i stort omfang og bidrar til spredning, ikke de som benytter tjenesten til å se film i sin egen stue, sier advokaten.

Arrestasjoner i Danmark Åndsverksloven sier at retten kan pålegge bredbåndsleverandører å oppgi identiteten til abonnenter bak de spesifikke adressene, dersom hensyn som taler for utlevering veier tyngre enn hensynet til taushetsplikten. Da skal retten ta hensyn til «krenkelsens grovhet, omfang og skadevirkninger».

Retten kan også pålegge bredbåndsleverandøren å «hindre eller vanskeliggjøre tilgang til nettsted der det i stort omfang gjøres tilgjengelig materiale som åpenbart krenker opphavsrett».

Rettighetsalliansens danske søsterorganisasjon går vesentlig lenger, og fikk i forrige uke dansk politi til å arrestere to menn for å drifte nettsider som inneholdt forklaringer på hvordan man går fram for å bruke Popcorn Time.

Det melder dansk TV 2.

Mistenkt for «grove krenkelser» I likhet med den norske siden popcorn-time.no skal popcorn-time.dk ikke ha linket til selve appen, men inneholdt utførlig informasjon om hvordan tjenesten fungerer.

Det er imidlertid nok til at dansk politi mistenker de to arresterte for «opphavsrettskrenkelser av særlig grov karakter», som kan gi inntil seks års fengsel i Danmark.

Nå er domenet overført til Statsadvokaten og all informasjon om Popcorn Time fjernet. Den danske Rettighetsalliancen jobber videre med å få stanset andre, liknende sider som lar folk streame ulovlige kopier av filmer og tv-serier.

Norsk infoside fortsatt oppe Popcorn-time.no, den norske informasjonssiden til pirattjenesten, er fortsatt oppe.

Den er registrert på nordmannen Morten Emil Eriksen, som registrerer norske domener - i hovedsak internasjonale merkevarer - på vegne av et stort amerikansk advokatfirma. Eriksen bekrefter overfor Dagbladet at han fortsatt ikke har registrert noen innvendinger mot sidens innhold.

- Det vil ta meg tre sekunder å ta ned siden dersom det kommer krav om det. Så blir det opp til mine amerikanske kunder om de vil forfølge saken videre, sier han.

I USA har produsentene bak Adam Sandler-komedien «The Cobbler» nylig saksøkt 11 Popcorn Time-brukere for brudd på opphavsrettighetene, og krever ifølge Torrent Freak 150 000 dollar i erstatning. Ifølge nettstedet vil brukerne sannsynligvis kunne oppnå et forlik for en langt lavere sum.

Har lovhjemmel Popcorn Time har blitt enormt populær ved å gjøre deling av piratkopierte filmer og tv-serier like lett som å streame film på lovlige tjenester som Netflix og HBO Nordic.

Tjenesten har et brukergrensesnitt påfallende likt markedsleder Netflix, og bruker torrent-teknologi til å laste ned filmer stykkevis og delt fra andre brukere som ser på samtidig. Slik unngår tjenesten å bruke en sentral server som kan stenges av myndighetene, men gjør samtidig alle brukerne delaktig i å spre piratkopiert materiale.

Torbjørn Urfell i Produsentforeningen Virke håper en kommende revidering av åndsverksloven vil gjøre det enklere å sperre norske nettbrukere fra tilgang til Popcorn Time og liknende apper.

- Det som er bra, er at det tas grep for å finne ut av hvor langt dagens lovverk kan stoppe stjælinga. Så er vi glade for signaler fra regjeringa om at de i revisjonen av åndsverksloven vil se om de kan åpne for tyngre skyts. Det er nødvendig, sier Urfell.