Vil ikke trykke Aulies rumpe

Nyhetsredaktøren i Aftenposten mener det er grenser for hvor interessant kunstnerens rumpe er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg er provosert og lei meg over at et opprop fra en kvinnelig kunstner blir sensurert av Aftenposten. De viser seg som et mannssjåvinistisk kommunistregime, sier Marianne Aulie.

Bakgrunnen for at Aulie reagerer er at Aftenposten har nektet å trykke en ny annonse for Galleri Sand, der kunstner Marianne Aulies rumpe er gjengitt to ganger i et speilvendt bilde. Bildet følges av teksten «Kjære herr kulturminister, lammekotelettene er servert». Aftenposten har tidligere tatt inn annonser for Galleri Sand som har hatt Aulies rumpe i fokus.

Aulies samarbeidspartner Aune Sand utdyper:

– Det er dobbeltmoralsk av Aftenposten, som uten å nøle trykker bilder av hengningen av Saddam Hussein på forsiden, bilder som må være grufulle for barn.

Nyhetsredaktør i Aftenposten, Ola Bernhus, forklarer at avisen sa nei til annonsen fordi de oppfattet den som usømmelig.

To rumper

– Vi har tidligere trykket Marianne Aulies rumpe i en rekke varianter, og betrakter det som riktig i en liberal avis. Denne gang er det snakk om to rumper som var langt større enn vanlig, og ment å gå over fire spalter på kulturcoveret vårt. Det er over grensen.

Bernhus mistenker at Galleri Sand har gått lengre og lengre nettopp for å få avisen til å refusere annonsene.

PROVOSERT: – Jeg er lei meg over at et opprop fra en kvinnelig kunstner blir sensurert av Aftenposten, sier Marianne Aulie. Her i atelieret sitt i West Village på Manhattan i mai. Foto: ØRJAN F.  ELLINGVÅG
PROVOSERT: – Jeg er lei meg over at et opprop fra en kvinnelig kunstner blir sensurert av Aftenposten, sier Marianne Aulie. Her i atelieret sitt i West Village på Manhattan i mai. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG Vis mer

– De har gjort rumpa større og større, og da vi refuserte annonsen, gikk det bare noen minutter før vi fikk inn en versjon med den nye, påtrykte teksten. Det var akkurat som forventet.

Han avviser påstandene om sensur.

– Hver eneste dag mottar vi annonser vi ikke trykker, fordi de er injurierende, støtende eller oppfordrer til kriminelle handlinger. – Hvorfor er Galleri Sands annonse mer støtende enn bildene av Saddam Hussein?

– Bildene fra Husseins henrettelse var en viktig nyhetshistorisk hendelse. Her er det snakk om eksponering av en rumpe.

Fri kunst

Marianne Aulie forstår ikke at annonsen oppfattes som støtende.

– Kunsten har til alle tider brukt kvinne- og mannskropper som motiver. Hvis de synes dette støtende, sier det noe om deres egne skitne tanker, samt at samfunnet er overpornografisert. Selv er jeg opptatt av kvinnespørsmål og kvinneundertrykking.

– Sier en naken rumpe noe om kvinnespørsmål?

Vil ikke trykke Aulies rumpe

– For meg er rumpa et symbol på styrke, frihet og fruktbarhet. Det handler om å være stolt av kroppen sin, og stolt av å være kvinne.

– Hva legger du i teksten til kulturministeren?

– Kulturministeren er et symbol. Vi lever i et kulturløst samfunn. Teksten er humoristisk ment, selv om det ligger alvor bak. Det er en kommentar til at vi om sommeren går ut for å grille og spise snarere enn å oppleve kultur.

Aune Sand benekter at annonsene er et forsøk på å provosere ledelsen i Aftenposten.

– Det er sårende å bli framstilt som provokatører. De har tidligere trykket en artikkel der de framstiller oss som nazister og bedragere, og nå framstiller de kunsten vår som spekulasjon.

– Men Aftenposten sier at de refuserer alle slags støtende annonser?

– Det er bare noe de sier. De har alltid motarbeidet oss.

– Hvorfor har dere da i lang tid annonsert i Aftenposten?

– Det er vår måte å markere at kunsten er fri, sier Aune Sand.

Kulturminister Trond Giske ønsker ikke å gi noen kommentar.

DENNE RUMPA: Denne annonsen ville ikke Aftenposten trykke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer