Vil ikke undervise i bøker av kvinner

Anerkjent kanadisk forfatter skaper furore.

UNNTAKET: Virginia Woolf er den eneste kvinnelige forfatteren på David Gilmours pensumliste. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
UNNTAKET: Virginia Woolf er den eneste kvinnelige forfatteren på David Gilmours pensumliste. Foto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Skriver kvinner dårligere bøker enn menn?

En antikvarisk holdning, vil vel de fleste hevde, men den ser ut til å leve i beste velgående i et klasserom ved universitetet i Toronto.

Forfatteren David Gilmour, som er nominert til Canadas største litteraturpris, The Giller Prize, underviser i et emne om moderne litteratur ved universitetet.

Riktignok er han ikke fast ansatt som professor - noe både universitetsledelsen og flere kolleger har vært raske til å rykke ut og påpeke. Men uttalelsene han kom med nylig, i en blogg hos forlaget Random House Canada, har forårsaket både demonstrasjoner utenfor universitetet og debatt om kjønnsdiskriminering i det litterære miljøet.

Leser ikke kvinner og kinesere - Jeg er ikke interessert i å undervise i bøker av kvinner, sier Gilmour i et intervju med bloggen Shelf Esteem, som ser ut til å være en slags kanadisk versjon av Dagbladets Bokettersynet, der folk viser fram bokhyllene sine.

Bokhylla Gilmour viste fram, står i et kontor på universitetet, og er stappfull av kjente litterære navn som Marcel Proust (som han har lest to ganger og hørt på lydbok to ganger), Leo Tolstoy, F. Scott Fitzgerald, Phillip Roth og Henry Miller. Men altså: Så godt som fri for kvinner. Unntaket er Virginia Woolf, som Gilmour setter høyt, og som har fått en av sine noveller med på pensumlista hans.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer