Vil ikke undervise i bøker av kvinner

Anerkjent kanadisk forfatter skaper furore.

UNNTAKET: Virginia Woolf er den eneste kvinnelige forfatteren på David Gilmours pensumliste. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
UNNTAKET: Virginia Woolf er den eneste kvinnelige forfatteren på David Gilmours pensumliste. Foto: WIKIMEDIA COMMONSVis mer

(Dagbladet:) Skriver kvinner dårligere bøker enn menn?

En antikvarisk holdning, vil vel de fleste hevde, men den ser ut til å leve i beste velgående i et klasserom ved universitetet i Toronto.

Forfatteren David Gilmour, som er nominert til Canadas største litteraturpris, The Giller Prize, underviser i et emne om moderne litteratur ved universitetet.

Riktignok er han ikke fast ansatt som professor - noe både universitetsledelsen og flere kolleger har vært raske til å rykke ut og påpeke. Men uttalelsene han kom med nylig, i en blogg hos forlaget Random House Canada, har forårsaket både demonstrasjoner utenfor universitetet og debatt om kjønnsdiskriminering i det litterære miljøet.

Leser ikke kvinner og kinesere
- Jeg er ikke interessert i å undervise i bøker av kvinner, sier Gilmour i et intervju med bloggen Shelf Esteem, som ser ut til å være en slags kanadisk versjon av Dagbladets Bokettersynet, der folk viser fram bokhyllene sine.

Bokhylla Gilmour viste fram, står i et kontor på universitetet, og er stappfull av kjente litterære navn som Marcel Proust (som han har lest to ganger og hørt på lydbok to ganger), Leo Tolstoy, F. Scott Fitzgerald, Phillip Roth og Henry Miller. Men altså: Så godt som fri for kvinner. Unntaket er Virginia Woolf, som Gilmour setter høyt, og som har fått en av sine noveller med på pensumlista hans.

- Da jeg tok denne jobben, sa jeg at jeg bare ville undervise i navn som jeg virkelig, virkelig elsker. Og dessverre viser det seg at ingen av dem er kinesiske eller kvinner, sier Gilmour, og forteller at det hvert år er en eller annen student som rekker opp hånda og spør hvorfor han ikke har tatt med noen kvinnelige forfattere på pensum.

- Da sier jeg at jeg ikke elsker kvinnelige forfattere nok til å undervise i dem. Hvis du vil ha kvinnelige forfattere, får du prøve lenger nede i gangen, sier han.

Diskrimineringsdebatt
Dette ser ikke ut til å være gjengs oppfatning blant kanadiske litteraturprofessorer. Både professorer ved universitetet, og avdelingsleder Paul Stevens, har tatt kraftig avstand fra uttalelsene, ifølge avisa Toronto Star. Det har ikke stoppet litteraturstudenter fra å arrangere demonstrasjon utenfor universitetet. Andre har benyttet uttalelsene hans som bevis på at det finnes både rasisme og kjønnsdiskriminering i det litterære miljøet.

- Åh, som jeg skulle ønske at dette var en vits. Men for all del, fortsett å late som om det ikke finnes diskriminering av kvinnelige forfattere, skriver forfatter Jodi Picoult på Twitter.

- Er han unormal? Ja, i den forstand at han har sagt dette offentlig. Men ikke med tanke på at vi lever i en dypt sexistisk og rasistisk kultur, sier Gillian Jerome, leder i foreningen Canadian Women in the Literary Arts, til Toronto Star.

Foreningen jobber med å undersøke hvor mange kvinner og forfattere med minoritetsbakgrunn som figurerer i bokanmeldelser.

Kanskje kunne flere av dagens kvinnelige forfattere oppnådd både mer omtale og plass på pensumlistene dersom de gjorde som sine forgjengere på 1800-tallet, og utga bøkene sine med mannlig pseudonym? Til og med J.K. Rowling har forsøkt den strategien, da hun utga krimromanen«The Cuckoo's Calling» tidligere i år, og oppnådde bedre anmeldelser enn for boka hun utga under sitt eget navn noen måneder tidligere.

Les Hege Duckerts kommentar i den forbindelse, om hvorvidt det fortsatt er forskjell på forfattere og kvinnelige forfattere.

  Flest menn på bestselgerlista I en artikkel i Dagbladets bokbilag mandag denne uka, presenterte vi lista over mestselgende norsk skjønnlitteratur for de siste fire måndene. Der viste det seg at Unni Lindell var eneste kvinnelige forfatter inne på topp ti.

Cecilie Naper, førsteamanuensis i litteratursosiologi ved Høgskolen i Oslo og Akershus, uttalte da at menn oftest leser bøker av menn, mens kvinner leser begge deler.

- Populære norske forfattere som Lars Saabye Christensen eller Per Petterson leses av omkring 75 til 80 prosent kvinner og 20 til 25 prosent menn. Når det gjelder de mest leste kvinnelige forfatterne, leses disse i liten grad av menn.

Redd for å tape pris
David Gilmour har beklaget uttalelsene, i et intervju med avisa National Post. Han understreker at han ikke finnes verken rasistisk eller sexistisk, og forklarer at han overlater undervisningen i kvinnelige, kinesiske, tyske og homofile forfattere til folk som kan det bedre enn ham.

- Jeg sa at 'jeg har en tendens til å undervise i forfattere som har et liv som ligner mitt eget, fordi det er det jeg forstår best, og det jeg underviser best i.' Jeg kan selge hva som helst til hvem som helst, men jeg er nødt til å være lidenskapelig interessert, sier han.

Beklagelsen skal imidlertid komme delvis på oppfordring fra forlagsredaktøren hans, som skal ha vært bekymret for at alt oppstyret ville minske sjansene hans til å vinne The Giller Prize for romanen «Extraordinary».

- Det er en av grunnene til at jeg beklager. Vanligvis ville jeg faktisk ikke gjort det, sier han til avisa.