Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke være 22. juli-symbol

- Følte ikke at jeg hadde noe valg, sier Lillebjørn Nilsen.

Ufrivillig: Lillebjørn Nilsen mener han ufrivillig har blitt et symbol mot Anders Behring Breivik.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Ufrivillig: Lillebjørn Nilsen mener han ufrivillig har blitt et symbol mot Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Lillebjørn Nilsens «Barn Av Regnbuen» ble tidligere i år gjort til et symbol mot Anders Behring Breiviks tankegods.

- Uskyldig tilskuer Nå forteller Nilsen at han aldri har ønsket å bli et symbol mot 22. juli.

- Jeg følte meg som en uskyldig tilskuer, som ble dratt inn i sammenhengen. Jeg følte at jeg ikke hadde noe valg, sier Lillebjørn Nilsen til Fredikstad Blad om markeringen der politiet anslo at 40 000 mennesker samlet seg på Youngstorget for å synge Nilsens versjon av Peter Seeger-låta «My Rainbow Race».

For å vise avsky mot Breiviks uttalelser i retten om at «Barn Av Regnbuen» var et eksempel på marxistisk indoktrinering i skolen, ble det startet en facebook-aksjon som kulminerte i allsang Youngstorget i Oslo og flere steder landet rundt.

- En sang om miljøvern Nilsen selv sier til Fredrikastad Blad at han gjerne skulle ha vært oppmerksomheten i forbindelse med rettsaken foruten.

- «Barn av regnbuen» har fått oppmerksomhet fordi Breivik har misforstått hva den handler om. For meg er det en sang om miljøvern. Men for mange andre er det også blitt en sang om at alle mennesker må lære å leve sammen i harmoni. Å skrive en sang, er som å legge ord i en flaskepost. Du aner ikke hvor den havner, sier Nilsen til avisa.

Overtalt av Seeger Nilsen forteller også at han var i tvil om han skulle takke ja til å opptre under allsangen på Youngstorget.

- Dette var noe jeg ikke ville valgt selv, men en rolle jeg fikk. Men når du ser 40.000 mennesker står sammen og synge, forstår du at dette handler om et sjokk som vi alle opplevde i vårt lille land. Det handler om at vi trenger trøst og samhold. Og hvis det kan være med å trøste og lindre at jeg synger denne sangen, så gjør jeg gjerne det, sier han.

Han bestemte seg ikke før han snakket med sangens opphavsmann, Peter Seeger, som sa at «jo, dette må du gjøre».

Opptrer på søndag Nilsen takket nei til å opptre under rosetoget og minnekonserten i fjor sommer, da han ikke følte han hadde noe med saken å gjøre. Han har derimot takket ja til å opptre på søndagens ettårsmarkering for 22. juli på Rådhusplassen i Oslo.

Allsang: Slik så det ut på Youngstorget da tusenvis av mennesker samlet seg for å synge mot Anders Behring Breivik. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Allsang: Slik så det ut på Youngstorget da tusenvis av mennesker samlet seg for å synge mot Anders Behring Breivik. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media