Vil ikke være «kvinnelig artist»

Susanne Sundfør trekker seg fra Spellemann-nominasjon.

Oslo, 20100312. Susanne Sundfør.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Oslo, 20100312. Susanne Sundfør. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Artisten Susanne Sundfør har valgt å trekke seg fra nominasjonen til prisen Årets kvinnelige artist for Spellemann 2010, skriver Spellemann i en pressemelding.

I en epost til styret i Spellemann AS begrunner Susanne Sundfør dette med at en slik nominasjon ikke er forenlig med hennes personlige holdninger, og at hun ønsker at ethvert samfunn skal ha en tilnærmelse og forhold til kunst som ikke innebærer et kjønnsperspektiv.

Her er lista over de nominerte.

Sundfør har også tidligere signalisert motvilje til kjønnsinndelingen i Spellemannprisen. Da hun vant prisen som beste kvinnelige artist i 2007 uttalte hun: «Jeg er først og fremst artist — og ikke først og fremst kvinne»

Påmeldt av plateselskapet
Det er artistens plateselskap, EMI, som har påmeldt henne i kategorien. Det bekrefter Spellemann overfor Dagbladet.

- Det er 100 prosent automatisert rutine hos oss, som i de fleste andre plateselskaper, at vi melder på alle utgivelser som er aktuelle til de ulike priskategoriene, sier sjef Bjørn Rogstad i EMI Music Norge til Dagbladet.

I etterkant har EMI og Susanne Sundfør hatt møter om nominasjonen, forteller han.

- Susanne Sundfør har forklart sin side av saken, og vi har full forståelse for hennes begrunnelse. Det er ikke noe ondt blod mellom oss, snarere tvert i mot, sier Rogstad og legger til:

- Det er alt for få artister som har mot til å følge sin egen overbevisning. Denne handlingen vitner om stor integritet.

Han er også langt på vei enig med Sundfør.

- Hvorfor i all verden skal kategorien «beste artist» være delt i to? Jeg har bare hørt argumenter som at det «alltid har vært sånn», «da får vi to priser», og «alle andre gjør det». Ingen av dem spesielt gode. Jeg kan ikke se at kvinner og menn spiller på ulik banehalvdel når det gjelder musikk, eller kunst for øvrig, sier Rogstad.

I følge pressemeldingen presiserer Sundfør imidlertid at hun er takknemlig over anerkjennelsen ved å bli nominert, og at denne saken ikke gjelder de to andre nominasjonene i kategoriene Årets tekstforfatter og Årets populærkomponist.

Blir ikke flere nominerte
«Vi synes det er synd at Susanne Sundfør velger å trekke seg fra nominasjonen. Det ligger imidlertid ingen dramatikk i dette og vi respekterer naturligvis avgjørelsen - ingen skal bli nominert eller motta pris mot sin vilje», uttaler Marte Thorsby, styreleder i Spellemann AS

Spellemann baserer sine nominasjoner på påmeldte album i de enkelte kategoreiene. Det vil etter dette kun være tre nominerte i kategorien Årets kvinnelige artist i år.

Dagbladet kommer med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer