Vil ikke være «Slemme-Pia»

Pia Tjelta lover å være snill når hun nå trer inn i en helt ny rolle, som dommer i TV 2s nye satsing «Filmstjerne».

- Jeg er i samme situasjon som deltakerne: Jeg er fortsatt student og vet hvordan det er å skulle prestere mens andre ser på. Samtidig har jeg litt filmerfaring - og vet noe om hva de skal gjennom.

Skuespillerstudenten har pause mellom Teaterhøgskolens sommerforestillinger i Frognerparken for å snakke med Dagbladet om sin rolle som jurymedlem i TV 2s «Filmstjerne». Kanalen håper at tusenvis av håpefulle filmstjerner mellom 18 og 28 år vil møte fram i de 22 norske byene castingtraileren skal besøke i sommer. Målet er å finne en mannlig og kvinnelig hovedrolle til den romantiske komedien «Kalde føtter».

Som skuespiller vet Tjelta godt hvor skummelt det kan være å gå på audition. Men hun vil absolutt ikke bli noen kvinnelig filmutgave av Idols «Slemme-Tor».

- Nei, da klarer de ikke å prestere. Det må føles trygt å stå der sånn at man tør å leke og ikke ta seg selv så alvorlig. De som er med skal føle seg ivaretatt, sier hun og legger til:

- Vi vil absolutt alle godt. Det vi ønsker er at folk skal blåse hodet av oss. Oppfordringen til publikum er dermed klar: Man må bare hoste opp motet som kreves for å komme seg på audition og ikke ta seg selv så høytidelig. Vi er ikke ute etter å drite ut folk, lover Pia Tjelta.

Stoler på seerne

- Dette blir den grundigste jakten på skuespillertalenter i norsk films historie. Finner vi dem ikke gjennom «Filmstjerne» finner vi dem aldri, har regissør Alexander Eik uttalt. Denne første delen av prosessen blir ikke juryen med på. Men de skal velge ut kandidater blant de tusenvis som har prøvd seg framfor kamera - eller som sender inn sine bidrag på dvd eller video.

- Disse kandidatene skal så samles i fire byer, der juryen vil følge dem. Etter denne gjennomgangen velger juryen ut 32 talenter - 16 gutter og 16 jenter - som blir med i «Filmstjerne», opplyser TV 2s presseansvarlige for serien, Benedikte Hagesæther.

Etter at juryen har plukket ut deltakerne er det opp til publikum å stemme talentene videre. Pia Tjelta har ingen problemer med å overlate det ansvaret til seerne.

 NY ROLLE:  Pia Tjelta spiller teater i et telt i Frognerparken i sommer, men snart blir hun dommer i TV 2s «Filmstjerne». Men juryjobben innebærer bare noen timers arbeid i uka i noen måneder, det er fortsatt studiene ved Teaterhøgskolen som står i sentrum i et år til. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
NY ROLLE: Pia Tjelta spiller teater i et telt i Frognerparken i sommer, men snart blir hun dommer i TV 2s «Filmstjerne». Men juryjobben innebærer bare noen timers arbeid i uka i noen måneder, det er fortsatt studiene ved Teaterhøgskolen som står i sentrum i et år til. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer

- Man skal ikke undervurdere publikum. De er vanlige folk og det er jo de som skal se filmen.

Må virke troverdig

Tjelta vil se etter personer som fungerer i en romantisk komedie. Bortsett fra det synes hun det er vanskelig å sette fingeren på konkrete egenskaper.

- En ser etter noen som har det ubeskrivelige, en som skinner gjennom på lerretet. Dessuten er det viktig at personen virker troverdig, mener hun.

Tjelta, som fikk sitt gjennombrudd i filmen «Mongoland», beskriver programmet som en stor mulighet for alle som går med en skuespillerdrøm i magen, en slags «instant teaterskole».

Underveis kommer deltakerne til å lære om improvisasjon, dans og stemmebruk, og seerne får innblikk i produksjonsprosessen.

- Det å lage film er et lagarbeid av en annen verden, sier Tjelta. - Bare se på rulleteksten!

Rollen som jurymedlem innebærer at personen Pia Tjelta blir mer synlig. Det synes hun er skummelt, men hun klarte ikke si nei til en så morsom jobb.

- Som skuespiller tror jeg det er bra å bevare en slags mystikk rundt seg selv, men den sjansen får jeg ta.