Eurovision 2022

- Vil irritere Putin

Hvis Ukraina vinner, vil Russland oppfatte det som hybridkrigføring, sier forsker.

FAVORITTER: Ukrainske Kalush Orchestra er storfavoritter foran Eurovision-finalen. Foto: Heiko Junge / NTB
FAVORITTER: Ukrainske Kalush Orchestra er storfavoritter foran Eurovision-finalen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Det er slett ikke et usannsynlig scenario at krigsrammede Ukraina stikker av med førsteplassen under kveldens store Eurovision-finale; ifølge Dagbladets oddsgjennomgang har ingen hatt så store vinnersjanser som Kalush Orchestras låt «Stefania» siden 2012.

- Ukraina kommer til å vinne på låtas egenart. Med krigen som bakteppe får de kanskje det ekstra pushet til å nå toppen, uttalte eks-MGP-general Per Sundnes til Dagbladet tidligere i uka.

- VIL REGISTRERE DET: Russlands president Vladimir Putin vil garantert registrere det dersom Ukraina vinner Eurovision, mener forsker Flemming Splidsboel Hansen. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB
- VIL REGISTRERE DET: Russlands president Vladimir Putin vil garantert registrere det dersom Ukraina vinner Eurovision, mener forsker Flemming Splidsboel Hansen. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB Vis mer

Ukraina har gått helt til topps i Eurovision to ganger tidligere, i 2004 og 2016, etter å ha debutert som deltaker i 2003.

Maktesløse

Et stort åpent spørsmål er hvordan Russland og president Vladimir Putin vil reagere dersom motstanderen i den pågående krigen faktisk skulle innta førsteplassen.

Russland er maktesløse i sammenhengen, ettersom de er utestengt fra å delta på grunn av invasjonen. Dagen etter krigsutbruddet 24. februar bestemte Den europeiske kringkastingsunion (EBU) seg - etter sterkt press - for å nekte det krigførende landet å delta. Ukraina er ikke underlagt noen sanksjoner.

ODDS: Dette er et land som virkelig har markert seg i konkurransen. Vis mer

- Han [Putin] vil registrere det, det er jeg sikker på, fordi de vil se på det som enda et stikk til russerne. Det vil irritere ham, helt sikkert, sier Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), til den danske storavisa B.T.

Hansen er selv Eurovision-entusiast og har sågar holdt foredrag om låtkonkurransen i politisk sammenheng. Han mener en ukrainsk seier neppe vil ha all verden å si i det store bildet, men snarere være en stein til byrden i det Russland oppfatter som en vestlig hybridkrigføring mot landet.

FORSKER OG EUROVISION-ENTUSIAST: Flemming Splidsboel Hansen ved Dansk Institut for Internationale Studier. Foto: DIIS
FORSKER OG EUROVISION-ENTUSIAST: Flemming Splidsboel Hansen ved Dansk Institut for Internationale Studier. Foto: DIIS Vis mer

- Akkurat nå ser de hybridkrig overalt, det har de faktisk gjort i mange år, sier forskeren.

- Skygger for alt

Hansen opplyser at russerne tidligere har forklart dårlige Eurovision-resultater med hybridkrig; flaggnekten under idrettsarrangementer, og dopingbeskyldninger og -avsløringer, likeså.

- Når det har vært importforbud mot forskjellige ting fra Russland, er det hybridkrig. Nærmest alt er hybridkrig, sier han og fortsetter:

STØTTE: Eurovision-programlederne har markert støtte til Ukraina under prøvene, gjennom T-skjortevalget. Foto: Heiko Junge / NTB
STØTTE: Eurovision-programlederne har markert støtte til Ukraina under prøvene, gjennom T-skjortevalget. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Akkurat nå har situasjonen eskalert så mye at jeg tror Eurovision er en liten sky som kommer til å skygge for alt annet som har kommet tidligere, som russerne mener er en stor kampanje fra Vesten mot Russland. Man vil se det som en støtte til Ukraina som man vil ergre seg over.

Dagbladets anmelder har gitt Kalush Orchestras «Stefania» terningkast fire.

- Om man likevel skal legge politikken til side i noen minutter, er det fint mulig å mene at dette innslaget fortjener å nå langt, tross noen musikalske svakheter i rap-avdelingen, skriver han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer