Vil kaste ut svenskene

Norske låtskrivere krever oppvaskmøte med NRK. Årets Melodi Grand Prix oppleves som en fornærmelse, satt i scene av kanalen. 12 av årets sanger er signert svensker.

-  Vi finner oss ikke i at 12 av 18 MGP-sanger er skrevet av svenske komponister. Det blomstrer i norsk låtskrivermiljø, men det har tydeligvis ikke NRK fått med seg, sier Steinar Fjeld og Ken Ingwersen, som representerer norske komponister gjennom Norsk Musikk Forlegger Forening (NMFF) og i de største internasjonale låtbankene, Warner Chappel Music Publishing og BMG Music Publishing.

Nå har de fått mandat av ledelsen i NMFF, som organiserer de fleste låtskriverne i landet, til å be om et oppvaskmøte med NRK.

-  Det verste er at NRK inviterer avdanka svenske finnlandsbåt-komponister til å delta i norsk MGP. De er ikke låtskrivere fra svensk eliteserie, men B-komponister med sanger ingen vil ha i Sverige, sier produsent, låtskriver og eks Idol-dommer Ole «I\'Dole» Evenrud, som aldri er blitt spurt om å komponere for MGP.

Landslag uten nordmenn

Popkomponist og tidligere Idol-dommer David Eriksen er heller ikke nådig mot NRK. Han hevder å ha de fleste låtskriverne med seg i sin kritikk av tv-kanalen, som har et svenskesug større en grensehandelen. Han beskriver de svenske MGP-låtene som leftovers - låter som ikke er bra nok for den svenske popindustrien.

-  Dette er som å sende 75 prosent svenske idrettsutøvere til et VM eller OL for å representere Norge - som å ha et norsk fotballandslag med nesten bare svenske spillere. Hvem hadde akseptert det? tordner Eriksen.

Det norske låtskrivermiljøet omtaler NRKs grenseløse tillit til svenskene som en hån og fornærmelse.

-  Dette er for jævlig. Vi er like gode låtskrivere som svenskene. Juryen som velger ut låter, preges av innalv. NRK må tenke nytt og ta oss og kritikken på alvor. Dette er rein forakt - og veldig flaut, sier Eriksen.

 SVENSK SEIER: Så langt er det bare svenske låter med i den norske finalen 4. februar: Forrige lørdag gikk Jorun Erdal og Geir Rønning videre med sin låt skrevet av svenske komponister. Norske låtskrivere raser mot NRK og mener at svenskesuget  er en hån mot dem. Foto: Jørn Losvar
SVENSK SEIER: Så langt er det bare svenske låter med i den norske finalen 4. februar: Forrige lørdag gikk Jorun Erdal og Geir Rønning videre med sin låt skrevet av svenske komponister. Norske låtskrivere raser mot NRK og mener at svenskesuget er en hån mot dem. Foto: Jørn Losvar Vis mer

Vil ha dialog

Fjeld og Ingwersen har til enhver tid over 100 norske låter i den internasjonale pop-banken , og et par håndfulle av disse er topp 10-låter rundt om i verden.

-  Vi er irriterte, men ønsker ingen krig med NRK. Det vi trenger er en dialog - og en forutsigbarhet, som aldri NRK viser i utvelgelsen av låter. Neste års MGP-planlegging må starte neste måned, før den norske finalen er over, sier Fjeld og Ingwersen til Dagbladet.

Kritikerne av NRK påpeker at MGP er en melodikonkurranse, ikke en artistkonkurranse.

Dermed blir det enda mer feil å få melodier fra utlandet.

-  I så fall burde vi gått den andre veien og la norske låtskrivere få lov til invitere norske og utenlandske artister til å synge sangene.

Ødelegger selvtilliten

De mener NRK går i riktig retning med å ha delfinaler, men at de gjør totalt feil grep når det gjelder låtutvalget.

-  Da jeg leverte en MGP-låt i 1998 kom den - sunget av Lars Fredriksen - på sjuendeplass i den europeiske finalen. Jeg er ikke blitt spurt siden, sier Eriksen.

Maria Arredondos manager Trond Fjellman vil ikke slippe henne til i MGP før de beste, norske låtskriverne blir med.

Han hevder mange artister og managere i bransjen deler hans syn.

Homseshow?

Uprofesjonelt og vinglete er ord kritikerne bruker på NRK. Hvorfor skal vi stimulere svensk popindustri og tråkke på vår egen, er spørsmål som blir stilt. Verken Danmark eller Sverige tillater låtskrivere fra andre land.

-  Skal MGP være et homseshow som lever sitt eget liv, eller et seriøst norsk- og internasjonalt popvindu, spør Ingwersen.

En av årets Idoldommere og låtskriver sammen med Espen Lind i Espionage, Amund Bjørklund, mener at regelverket må endres hvis man ønsker å utestenge utenlandske låtskrivere.

-  NRK skuler for mye til Sverige, men verken jeg eller Espionage er blitt spurt om å skrive MGP-låter, så jeg tenker ikke så mye på det, sier Bjørklund.

MGP-prosjektleder Stian Malme i NRK vil gjerne ha en dialog med norske popkomponister og forleggere.

-  Jeg skulle gjerne hatt en rein norsk finale, men vi mangler deltakelse fra norske komponister. Derfor har vi gått til Sverige, sier han.

- HÅN: Idol-dommer Amund Bjørklund og komponist David Eriksen.
SVENSK LÅT: Trine Rein gikk videre med en svenskkomponert låt.
- FLAUT OG PINLIG: Steinar Fjeld og Ken Ingwersen.